Medicul Mihai Craiu, profesorilor: Aerisiți clasele, că nu ne trage curentul!

21 Sep 2020 | scris de Monica Pavelescu

Pentru a demonstra că , Medicul MIhai Craiu a demonstrat într-un experiment, efectuat chiar de două ori, că purtarea măștii de protecție nu scade saturația de oxigen din sânge, purtând, concomitent, atât un pulsoximetru, cât și o mască. 

Medicul Mihai Craiu, profesorilor: Aerisiți clasele, că nu ne trage curentul!

”În momentul în care am înțeles că există foarte multe puncte de vedere diferite, am repetat experimentul în cadrul unei conferințe, realizate de departamentul nostru de comunicare al Institutului, în care am răspuns întrebărilor părinților, purtând și mască, și vizieră.

A fost o înregistrarea de aproape o oră, am răspuns și am stat cu pulsoximetrul la deget, cu un pulsoximetru profesional de spital.

Și oamenii au putut să vadă că, timp de o oră, doctorul Mihai Craiu, un om de o anumită vârstă și care are astm, nu s-a desaturat, nu i s-a făcut rău. A putut să răspundă coerent tuturor întrebărilor, purtatul măștii nu produce hipoxie”, a explicat medicul în emisiunea ”În fața ta” de la Digi24.

Medicul a mai declarat că din interacțiunile pe care le-a avut cu copiii la cabinet, și-a dat seama că elevilor nu le este atât de greu pe cât cred unii adulți să poarte mască. 

”Copiii nu au fost foarte sâcâiți de mască, nici măcar cei mai plinuți care au transpirat mai mult. Cred că în acest moment, la copii domină sentimentul de bucurie a revederii.

Părinții și bunici sunt foarte emoționați și cel mai mare bine pe care îl pot face copiilor lor este să nu le verse în cap aceste emoții. Copiii se vor încărca de emoțiile noastre. (...)

Părinții au rămas pe gardul școlii - există riscul ca să iei nu de la copilul asimptomatic, ci de la altă mamă. În toată această vânzoleală de emoții, nu dăm niciun credit copiilor. Îmi e mai frică de părinți și de bunici în drumul lor spre sau după școală”, a spus Mihai Craiu.

Potrivit doctorului, un copil poate purta fără probleme masca timp de 45 de minute-o oră, dar, după această perioadă, el recomandă o pauză de mască de câteva minute, în aer liber, cu respectarea distanțării.

Un astfel de model este practicat în țările scandinave. unde elevii ies în curtea școlii la intervale regulate de timp. La noi ”copiii ar putea să iasă 2  minute la fereastră, fără mască”.

Dcotorul Mihai Craiu a explicat că, pentru a-i proteja în mod eficace pe elevi de COVID-19, trebuie luate, în același timp cinci măsuri.

În primul rând, copiii cu simptome nu trebuie să vină sub nicio formă la școală.

Elevii și profesorii trebuie să poarte mască, trebuie să evite să își atingă zona ochilor și să păstreze distanța.

La fel de importantă este aerisirea claselor, pentru a împiedica acumularea de aerosoli cu încărcătură virală. ”Dar în România ne trage curentul, mă tem că o să stăm cu geamurile închise”, a spus medicul, care îi asigură pe oameni că acest aspect este doar o legendă.


CLICK - Follow us on Google News