O tânără studentă şi-a revenit din comă. Medic: «Este dovada vie a faptului că minunile există!»

02 Iun 2021 | scris de Ioana Tomozei

La finalul lunii aprilie, Maria Marici, o tânără studentă la Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iaşi, în vârstă de 19 ani, a fost operată de urgenţă pe creier de o tumoră extrem de rară, o tumoră de gradul III la nivelul trunchiului cerebral, aflată între creier şi măduvă.

O tânără studentă şi-a revenit din comă. Medic: «Este dovada vie a faptului că minunile există!»

Pe 9 aprilie, Mariei i s-a făcut brusc rău și a intrat în comă profundă. Un elicopeter SMURD a transportat-o de urgență la Iași.

Medicii de la Spitalul de Neurochirurgie au descoperit că avea o tumoră la nivelul trunchiului cerebral, situată între creier și măduvă, un chist tumoral de 4 centimetri, un tip de tumoră extrem de rar.

”Am intrat cu ea în sală pe baza unui examen la computerul tomograf. Bănuiam ce are, dar nu am putut face RMN din cauză că tânăra avea un aparat dentar. Operația a decurs bine, post operator a fost două zile paralizată, dar s-a recuperat și merge spre bine.

Starea ei este stabilă acum. Împreună cu echipa medicală am reușit să eliminăm complet tumora, lucru care a dus la o nouă șansă la viață pentru tânăra de 19 ani”, a spus mediat după operație neurochirurgul Lucian Eva.

Tânăra a stat două luni în comă, iar medicii nu i-au dat prea multe şanse, fiind vorba de o tumoră extrem de rară.

Echipa medicală condusă de către Doctor în Neurochirurgie, Şef Lucrări, dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă ”Prof. Dr. N. Oblu” Iaşi a reuşit să o readucă la viaţă pe Maria, iar astăzi tânăra a revenit la condiţii de normalitate, participând chiar şi la cursurile Facultăţii de Stomatologie din Iaşi.

Medicii spun că recuperarea Mariei este o adevărată minune.

”Maria este dovada vie a faptului că minunile există. În momentul în care s-a adresat spitalului nostru, în urmă cu aproximativ o lună de zile, şi a fost operată în urgenţă, echipa medicală nu i-a dat foarte multe şanse.

Am intervenit chirurgical, pentru că era singura ei şansă să trăiască. Astăzi este pe picioarele ei, şi când spun pe picioarele ei, o spun la modul propriu.

Dincolo de ceea ce s-a făcut aici la spital, de susținerea pe care a avut-o din toate punctele de vedere, atât emotional, cât și medical, de implicarea cadrelor medicale, a familiei, a comunității, a preoților, toate aceste lucruri nu sunt suficiente.

E nevoie de ceva mai mult. Din punct de vedere neuroștiințific creierul reacționează la stimuli din exterior și are o capacitate fantastică de recuperare, dacă este într-un mediu adecvat. Din păcate, la nivelul spitalului nostru lucrurile se limitează aici.

Se întâmplă miracole, dincolo de partea științifică cred că există miracole în acest univers”, a precizat dr. Lucian Eva, managerul unităţii medicale.

”Andreea a venit în stare de comă profundă, cu leziuni cerebrale difuze, care pe RMN ne sugerau nouă că sunt ceea ce numim noi leziuni axonale difuze. Asta înseamnă rupturi și un potential de recuperare care de la început era incert.

Rolul principal al nostru, in afara faptului că nu puteam face un gest chirurgical, nu aveam o leziune chirurgicală pe care să o putem rezolva, era în primul rând să îi oferim Andreei cele mai bune îngrijiri de care eram în stare și să îi facem în așa fel încât, ea prin puterile ei să se poată recupera, cât se poate recupera după un astfel de traumatism, depinzând foarte mult de ce a fost afectat ca și funcție cerebrală.

În prima fază ea nu avea activitate cerebrală, nu a dat niciun semn că ar avea activitate cerebrală. Cu toate astea nu am dezarmat și s-a luptat cât s-a putut de mult pentru a încerca să o menținem în starea în care se poate recupera cât mai mult.

Miracolul este că este un tânăr care a luptat foarte mult și vârsta a ajutat-o cel mai mult. Colegii de la terapie intensivă au ajutat-o foarte mult, au ajutat-o rugăcunile părinților și tot ce s-a întâmplat în jurul ei. Dar în primul rând, ea a fost cea care a participat la procesul ei de revenire”, a declarat dr. Marius DABIJA, directorul medical al Spitalul uiClinic de Urgență ”Prof. Dr. N. Oblu” Iași.

Acum Maria a revenit la cursurile Facultăţii de Stomatologie, iar medicii se aşteaptă ca în perioada următoare să se recupereze sută la sută, ceea ce ar fi încununarea performanţei medicale.

Şi Maria este conştientă că medicii au făcut-o adevărată minune în ceea ce o priveşte.

”Vreau să îi mulţumesc domnului doctor Lucian Eva pentru că m-a operat şi mi-a salvat viaţa şi o să îi fiu recunoscătoare pentru totdeauna. Cu ajutorul domnului doctor şi al echipei sale m-am trezit chiar foarte repede.

Nu se aşteptau să mă trezesc aşa de repede, dar m-am trezit în trei zile şi totul a fost bine. Recuperarea merge foarte bine. În spital sunt condiţii foarte bune, foarte curat, totul aranjat, nu am ce să reproşez nimănui.

Transmit tuturor pacienţilor să aibă încredere, să vină aici în spital pentru că doctorii şi tot personalul se comportă foarte frumos”, a declarat Maria Marici.


CLICK - Follow us on Google News