3dots.ro

Om de afaceri: «Medicii au tolerat 30 de ani lipsurile, iar acum unii fug. Până azi, cei care mureau erau pacienţii, nu ei»

Om de afaceri: «Medicii au tolerat 30 de ani lipsurile, iar acum unii fug. Până azi, cei care mureau erau pacienţii, nu ei»
Din articol:

Dan Drăghici este un om de afaceri din Iaşi care activează în domeniul serviciilor medicale – fondatorul Drăghici Dental, un lanț de clinici stomatologice în Iaşi, Bucureşti şi Timişoara, dar şi un laborator de tehnică dentară.

Din postura pe care o are Dan Drăghici realizează o radiografie a sistemului de asistență medicală din România, una extrem de precisă, o realitate pe care mulți dintre noi am acceptat-o tacit și care ne revoltă doar în momentele în care ne afectează.

Dan Drăghici constată, ca noi toți de altfel, că această criză produsă de epidemia de coronavirus ne arată că spitalele nu sunt pregătite, nefiind dotate corespunzător, iar o parte dintre medici aleg să fugă, dându-şi demisia.

“Pandemia doar umple paharul. Medicul român este învăţat cu lipsurile încă din timpul facultăţii, unde băile nu au niciodată hârtie igienică, ce să mai vorbim de săpun. Imaginea studenţilor la medicină care se plimbă cu halatul alb pe sub haina de iarnă prin centrul oraşului este emblematică. La Universitate sau în spitalele în care fac practică pur şi simplu nu există vestiare decente şi sigure unde să îţi laşi hainele de stradă şi să te schimbi în cele medicale. 

Această situaţie este tolerată de 30 de ani de toţi cei care azi fug prin demisii din spitale, reclamă că nu au echipamente de protecţie şi riscă să se îmbolnăvească tratând pacienţi. Până azi, cei care mureau erau pacienţii, nu ei.

Ei îşi încasau salariile, iar azi aflu că unii dintre ei mergeau în excursii fastuoase plătite de marile companii farmaceutice, pentru ca, la rândul lor, să prescrie anumite medicamente“, a declarat antreprenorul ieşean Dan Drăghici.

El adaugă că asistenţii medicali din zona privată se bulucesc de fiecare dată când apare un post într-un spital de stat, pentru că nimic nu s-a schimbat în ultimii 30 de ani.

“La stat e sigur, poţi face ce vrei şi nu rişti aproape niciodată să răspunzi pentru ceea ce faci sau să rişti concedierea. Mulţi dintre ei muncesc foarte mult, dar de obicei sunt cei care nu au ajuns pe bază de pile şi relaţii în sistem, ci pe munca lor“, precizează Drăghici.

Omul de afaceri mai spune că există un optimism lipsit de fundament că după ce va trece pandemia, sistemul de sănătate va fi reaşezat pe baze corecte.

“Aceiaşi oameni care au ţinut în starea de degradare cumplită sistemul medical, azi devin zei. Prea mulţi manageri incompetenţi de spitale sunt ridicaţi în slăvi. În loc ca aceste personaje sinistre să apară la televizor ca să se victimizeze sau să ne explice cum ne vor salva ei vieţile, ar trebui să fie luaţi la întrebări de presă, dar mai ales de procurori, ce-au făcut de ne-au adus în situaţia dramatică de azi“, susţine antreprenorul Dan Drăghici.

Totodată, el îi îndeamnă pe români să stea în case, precizând că “nu este o situaţie în care să ne permitem să glumim“.

“Haideţi să avem grijă de părinţii noştri şi să fim noi generaţia care nu mai aşteaptă să facă statul ceva pentru noi, pentru că noi suntem statul şi doar noi ne putem salva. Staţi acasă, nu mai credeţi minciunile politicienilor care sunt în campanie electorală, protejaţi-vă şi gândiţi-vă că nici o rată întârziată nu e mai importantă decât chinul unui pacient internat, al unui doctor din spital sau ca viaţa unui om. Vă rog, când se va termina totul,  măcar de data asta, nu mai uitaţi să-i întrebaţi pe cei responsabili de ce suntem în situaţia asta“, a mai afirmat omul de afaceri ieşean.

© 2025 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs