Medicul nutriţionist Mihaela Bilic a vorbit la Digi 24 despre calitatea alimentelor pe care le consumăm și despre noua senzație – viermele de făină, aliment recent aprobat pentru consum în Uniunea Europeană.
”Viermele de făină care tocmai a fost aprobat ca bun pentru hrană în Uniunea Europeană este un vierme cunoscut, poate, unora dintre noi, din copilărie.
Cei care aveam bunica la țară își amintesc că dacă nu erau ținute cum trebuie, într-un săculeț de pânză, dacă era umezeală, făina și mălaiul erau date prin sită, ca să separe acest vierme de făină: era ca o larvă, care face în jurul lui un fel de pânză de păianjen. Deci, acest vierme există dintotdeauna și la noi.
Noi conviețuim cu aceste vietăți. Nu uitați, apropo de ce înseamnă încărcătura noastră microbiană, că avem de zece ori mai multe microorganisme în corpul nostru decât celule.
La 60 de kilograme, o persoană are 2 kilograme de microorganisme cu care coabitează. Doar că nevăzându-le, avem impresia că nu există. Și neavând nevoie să le mâncăm, le percepem cumva ca fiind negative.
Și furnicile, și gândacii se mănâncă, sunt tot felul de insecte care în cultura altor popoare sunt feluri de mâncare consacrate, pentru că acolo există tot felul de proteine, tot ce înseamnă carapacea lor este făcută tot dintr-un fel de proteină.
Putem întreba și invers: de ce n-ar fi comestibile, cât timp respectiva vietate n-are vreo otravă care să ne facă rău?
Sigur că în momentul în care ai alternativă, de ce te-ai chinui să mănânci așa ceva? Mai bine mâncăm o friptură – cât timp o mai avem, spune medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Mihaela Bilic nu exclude posibilitatea ca printre europeni, chiar dacă ei au alternative de hrană, să existe destui amatori și pentru viermii de făină.
Cine știe, poate prețul lor o să-i facă de negăsit și o să fie persoane care caută ceva exotic, însă categoric acest vierme nu conține ceva special.
Este mai degrabă o inovație la capitolul alimentar. Noi în Europa n-am avut astfel de soluții alimentare. Dar amatori ar putea exista, măcar și din curiozitate – ca să nu zic și din plictiseală și prea mult bine”, spune Mihaela Bilic.
Nutriționistul crede că europenii ar trebui să se considere răsfățați din punct de vedere al elementelor nutritive încă prezente în alimente, spre deosebire de americani.
”Americanii, de pildă, sunt într-o etapă tristă a existenței lor alimentare, acolo mâncarea a devenit de o așa de proastă calitate, că nici măcar nu mai este hrănitoare.
Nutrienții nu mai sunt cei care trebuie, ei sunt îndopați cu tot felul de produse făinoase în care se bagă foarte mult sirop de porumb îmbogățit cu fructoză și ei sunt efectiv umflați.
Mi se pare că este ca un fel de politică parcă la nivel de țară, să fie îndopați cu aceste porții enorme de alimente care sunt goale sau proaste din punct de vedere nutritiv. Noi, în Europa, suntem răsfățații mapamondului, aș spune un pic răzgâiați”, spune Mihaela Bilic.
”Începem, mai ales noi, ca români – și mi-e ciudă – să avem întrebări de genul: Vai de bine, dar laptele mai e un aliment care să fie benefic pentru om? Dar vai de mine, carnea de porc mai este ea o chestiune sănătoasă și de dorit?
Păi, dragii mei, atunci nu pot să vă spun decât dați-le la o parte și, iată, aveți alternative la proteine, dacă respingem lucrurile care sunt consacrate, tradiționale, care și-au demonstrat de-a lungul generațiilor nu numai valoarea nutritivă, ci și tot ce înseamnă o identitate genetică, care e în legătură cu mâncarea.
Avem enzime care metabolizează lucrurile pe care inclusiv bunicii noștri le-au mâncat, care cresc aici, pe pământul pe care trăim.
De ce să ajungem în această, nu știu cum să-i spun, prosteală, i-aș spune, în care iată, exotisme sau lucruri nefirești să ajungă să ne fie propuse acolo unde simțurile noastre știu foarte clar ce înseamnă atrăgător din punct de vedere alimentar și culmea, tot ce înseamnă industria alimentară și tot ce înseamnă agricultură, tradiție, creșterea animalelor în România nici măcar nu este la capacitatea maximă, nu mai zic depășită!”, a pledat Mihaela Bilic.