Dr. Mihaela Bilic: Mare atenție la suplimentele de vitamina D!

08 Noi 2020 | scris de Ioana Tomozei

Mihaela Bilic, medic nutriționist, atrage atenția asupra modului diferențiat în care putem lua suplimente de vitamina C și vitamina D, în condițiile în care ele sunt recomandate pe scară largă pentru întărirea imunității, mai ales în această perioadă: dacă suplimentele de vitamina C sunt recomandabile fără restricții, excesul de vitamina D poate face rău. 

Dr. Mihaela Bilic: Mare atenție la suplimentele de vitamina D!

Vitamina C este extrem de instabilă și pentru a acoperi necesarul zilnic al organismului numai din alimentație ar trebui să mâncăm cantități foarte mari de fructe și legume. Tocmai de aceea, dr. Mihaela Bilic  recomandă suplimentele de vitamina C și avertizează în privința consumului exagerat de fructe. În schimb, legumele pot fi consumate fără restricții.  

”Spre deosebire de vitamina D, care este o vitamină liposolubilă - deci se dizolvă în grăsime, se absoarbe în grăsime - și pe care organismul o sintetizează și singur în prezența luminii, a razelor ultraviolente.

Vitamina C este o vitamină hidrosolubilă, se dizolvă în apă, organismul nu o poate sintetiza, nu avem rezerve de vitamina C și atunci suntem dependenți de aportul alimentar.

Pentru că este hidrosolubilă și extrem de fragilă - trebuie știut că vitamina C se deteriorează, la 48 de ore scade la jumătate în fructe și legume, deci este destul de greu să ne acoperim necesarul de vitamina C în această perioadă când avem nevoie de cantități mari.

Din cauza aceasta, eu aș recomanda suplimentele cu vitamina C și pe principiul că și dacă luăm mai multă, ea se elimină prin rinichi, deci nu este niciun fel de risc.

Și atunci, un pic de supliment de vitamina C ne aduce această substanță antioxidantă, cea mai puternică din natură, fără caloriile pe care altfel ar trebui să le consumăm.

Vitamina C, la dozele de care avem nevoie zilnic, ar presupune nu cinci porții, ci cinci kilograme de fructe și legume proaspăt culese”, a explicat Mihaela Bilic la Digi24.

”În schimb, la capitolul vitamina D, atenție mare la suplimente, pentru că nu numai că pot deregla nivelul vitaminei D în organism, dar vitamina D este foarte strâns legată de nivelul calciului, de activitatea hormonală și mai ales de parathormon, un hormon sintetizat de paratiroide.

În momentul în care noi aducem din exterior cantități mari de vitamina D, automat paratiroidele se opresc din sinteză, s-ar putea să ne trezim cu un nivel de calciu ridicat în sânge și cu risc de calculi renali sporit și atunci, toate aceste lucruri, fără o indicație a unui medic, fără un nivel al vitaminei D în organism detectat de niște analize, pot să facă mai mult rău decât bine”, a explicat medicul nutriționist. 

Vitamina D se găsește si ea în alimente în mod natural, nu este nevoie neapărat de suplimente, dar dr. Mihaela Bilic atrage atenția persoanelor care,  mai ales în această perioadă, elimină grăsimea din alimentație, crezând că o alimentație dietetică este o alimentație sănătoasă.

”Avem nevoie de prezența grăsimilor în dietă și când spun grăsimi spun, iată, apropo de vitamina D, avem vitamina D în mod natural, amestecată cu vitamina A, în grăsimea din lapte, tot ce înseamnă brânzeturi, în ficat, în peștele gras, în ou și atunci aceste alimente, mai ales în sezonul rece, nu trebuie să lipsească din meniul nostru”, a spus Mihaela Bilic la Digi24.


CLICK - Follow us on Google News