Mihaela Bilic explică de ce nu funcționeaza dietele: «Adulții nu stau cu țâța în gură»

03 Apr 2021 | scris de Anita Raicu

Mihaela Bilic, doctor specialist in nutritie si unul dintre cei şapte medici din România certificaţi de Federaţia Mondială a Obezităţii, explica de ce, in cele mai multe dintre cazuri, dietele nu functioneaza.

Mihaela Bilic explică de ce nu funcționeaza dietele: «Adulții nu stau cu țâța în gură»

Sau de ce, dupa intreruperea lor, oamenii se ingrasa din nou. Nu este pentru prima oara cand doctorita avertizeaza ca gustarile trebuie eliminate complet, nici vorba de cinci mese pe zi.

Dr. Bilic spune ca mai exista un secret. 

”Știți de ce curele de slăbire nu funcționează? Pentru că așa am fost construiți: să nu facem un obicei din ceva care ne provoacă frustrare și suferință. Suntem (inconștient) în căutarea plăcerii, așa că e firesc să abandonăm o constrângere impusă din exterior- adică o dietă-indiferent ce avantaje ipotetice sau viitoare ar avea ea în viitor. Cu alte cuvinte, nu dăm vrabia din mână pe cioara de pe gard. 

Ce vreau să spun cu asta? Că orice renunțare trebuie să fie răsplătită, că pentru orice suferință trebuie să existe o recompensă. Vreți ca de mâine să renunțați la mâncare și nu primiți nimic în schimb? Atunci nu o să funcționeze!!

Așa că înainte de a vă tăia din rația alimentară, gândiți-vă cu ce vă premiați. Și da, vorbesc de "premii" alimentare, de mici plăceri zilnice care să vă ajute să faceți mai ușor suportabilă dieta de zi cu zi.

Imaginați-vă organismul vostru ca pe un cățeluș care, cât timp a fost mic, a mâncat după pofta inimii, toată ziua. Acum urmează să fie înțărcat, de mâine va mânca 1-3 mese/zi. Că să-i ușurați suferința și să-l ajutați să între în ritm, trebuie să-l răsplătiți o dată în zi cu un mic premiu. Un fel de "bravo, good boy", care să-l determine ca și mâine să fie cooperant, răbdător și înțelegător. 

Vă propun să inventăm momentul numit RĂSFĂȚ care să presupună consumul autorizat al unui aliment preferat- în cantitate limitată și degustat cu atenție.

Desființăm noțiunea de GUSTARE și mai ales pe cea de RONȚĂIALĂ, pentru că adulții nu stau cu țâța în gură.

Așa că înainte să ne apucăm de slăbit, haideți să ne maturizăm... alimentar: 3-5 ore pauză alimentară COMPLETĂ între mese. Nici măcar o alună nu e voie!!” a scris medicul nutriționist Mihaela Bilic, pe Facebook.


CLICK - Follow us on Google News