Dr. Mihaela Bilic: Nu sunt multe produse care pentru câţiva lei să ne aducă atâtea «bunătăţi» în organism

21 Noi 2020 | scris de Anita Raicu

Medicul nutriţionist Mihaela Bilic afirmă că peştele este un izvor de grăsimi bune, și este cu atât mai recomandat în această perioadă rece, când organismul are nevoie de astfel de nutrienţi.

Dr. Mihaela Bilic: Nu sunt multe produse care pentru câţiva lei să ne aducă atâtea «bunătăţi» în organism

"Conserva de sardine, omega-3 si calciu la un loc

Pentru ca e postul Craciunului, vorbim de peste mult mai des. Si pentru ca e anotimpul rece, avem nevoie de mai multe grasimi. Apare firesc recomandarea sa mancam peste gras, macar de 2 ori pe saptamana spun nutritionistii.

Nu cred ca mai e nevoie sa ridic in slavi efectele benefice ale acizilor grasi omega-3: scad inflamatia, reduc trigliceridele si ateroscleroza, fluidifica sangele si sustin functia cerebrala.

Ideal ar fi sa mancam peste gras pentru omega-3, nu sa-l luam din farmacie. 

Si daca somonul sau tonul nu sunt atat de accesibili ca pret, macroul, heringul, sprotul sau sardina sunt la indemana oricui. Nu e nevoie ca pestele sa fie proaspat, varianta congelata sau in conserva e la fel de sanatoasa. 

Vreau sa laud in mod special sardina, un peste mic care se hraneste cu alge si plancton, fara risc de contaminare cu metale grele asa cum se intampla la pestii mari. Varianta in conserva, pentru ca e mancata cu tot cu oase, are si avantajul de a fi o sursa excelenta de calciu. 

Acest calciu are o bio-eficienta ridicata, fiind absorbit si utilizat foarte bine in organism. Iar daca alegeti conserva in sos tomat, mai "primiti" un bonus: fierul, care se absoarbe la cote mari din cauza mediului acid asigurat de rosii. 

Sper ca banala conserva de sardine sa capete acum alta valoare in ochii vostri, pentru ca nu sunt multe produsele care pentru cativa lei sa ne aduca atatea "bunatati", a scris dr. nutriţionist Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.


CLICK - Follow us on Google News