Medicul nutriționist Mihaela Bilic: 10 fructe și legume ce nu merită să le cumpărăm Bio

În căutarea unui stil de viață sănătos, tot mai mulți consumatori au început să se orienteze spre produsele Bio, promovate ca având calități nutriționale superioare și fiind cultivate fără îngrășăminte și pesticide .

Într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook, medicul nutriţionist Mihaela Bilic evidențiază cinci fructe și cinci legume pe care nu are rost să le cumpărăm Bio, pentru că au o încărcătură de pesticide redusă și când sunt cultivate prin metode convenționale.

De asemenea, Bilic prezintă și o listă de 10 fructe și legume pentru care e recomandabilă varianta Bio.

”Aceste produse au un preț pe măsură. Însă nu întotdeauna investiție financiară merită, mai ales când putem consuma produse locale, de sezon, obținute prin metode responsabile și neintensive de producție”, explică medicul nutriționist.

Dintre cele 43 de categorii de fructe și legume prezente în Ghidul pesticidelor, Bilic prezintă 10 produse care au o încărcătură de pesticide redusă și când sunt cultivate prin metode convenționale, ”deci sunt sigure pentru consum și în varianta ne-Bio”.

Legume: broccoli, vinete, varză, ceapă, sparanghel

Fructe: banane, kiwi, mango, ananas, avocado 

______________________

Ce fructe și legume ar trebui să alegem să fie Bio

Anumite fructe și legume necesită cantități mai mari de pesticide față de altele, de aceea merită să cheltuiți în plus pentru varianta Bio. Bilic prezintă lista.

Legume: ardei gras, țelină, salată, spanac, cartofi

Fructe: mere, pere, piersici, căpșuni, struguri. 

”Singurul criteriu de alegere a unui produs: să fie minim procesat”

Dincolo de polemica Bio/ ne-Bio, un pericol mult mai mare pentru sănătatea noastră îl pot reprezenta OMG-urile (organismele modificate genetic).

Într-o lume în care semințele sunt ameliorate genetic ca să reziste la boli și paraziți, este greu de identificat ce produse mai sunt în prezent ca odinioară, mai ales că și la capitolul etichete, legislația este deficitară.

În concluzie singurul criteriu de alegere a unui produs de pe raft este să fie minim procesat. Și dacă se poate să fie obținut din ingrediente puține, banale/ clasice”, explică Mihaela Bilic.

”Cât despre fructe și legume, carne și pește, lapte și ouă, avem nevoie de furnizori/ producători de încredere, care să respecte și alimentul, dar și mediul înconjurător.

Iar siguranța alimentară trebuie să fie completată de calitate, degeaba cumperi un produs Bio care este plin de zahăr și grăsime!

Ce să mai spun de gust, că l-am pierdut cu totul din vedere… Un aliment trebuie să fie în primul rând BUN la gust, e o condiție mai presus de toate!”, concluzionează medicul.