Nanoparticulele de aur ar putea să înlocuiască, în viitor, antibioticele
O echipă internaţională ce reunește experţi de la patru universități cercetează modul în care nanoparticulele de aur ar putea deveni o alternativă la antibiotice, potrivit unui studiu publicat de Advanced Materials.
Rezultatul acestui studiu deschide calea utilizării materialelor antibacteriene universale bazat pe principii fizice.
Cercetătorii de la Universităţile Rovira i Virgili din Spania, Grenoble, Saarland şi RMIT din Australia au descoperit că nanoparticulele de aur pot ucide bacteriile prin deformarea lor mecanică.
Echipa de cercetători a demonstrat că deşi sunt inerte din punct de vedere chimic – nu interacţionează cu organismele vii – nanoparticulele de aur pot distruge bacteriile graţie unui mecanism fizic care le deformează peretele celular.
Pentru evidențierea acestui rezultat, cercetătorii au fabricat un model artificial de membrană celulară bacteriană şi au evaluat interacțiunea acestuia la intrarea în contact cu nanoparticule de aur sintetizate în laborator la 100 de nanometri (de 8 ori mai subţiri decât un fir de păr).
”S-a observat deformarea modelul, într-o postură similară procesului în care s-ar aspira aerul din interiorul unui balon până când acesta rămâne flasc”, a explicat Vladimir Baulin, cercetător la Departamentul de Inginerie Chimică al URV.
Cercetătorii au remarcat că distrugerea bacteriei s-a produs ”ca şi cum peretele celular al bacteriei ar fi explodat în mod spontan”.