Studiu. Neotam (E961), un îndulcitor folosit în prăjituri și băuturi, poate deteriora peretele intestinal și poate avea un efect toxic asupra sănătății

Studiu. Neotam (E961), un îndulcitor folosit în prăjituri și băuturi, poate deteriora peretele intestinal și poate avea un efect toxic asupra sănătății

Un nou studiu relevă faptul că neotam (E961) – un îndulcitor utilizat în prăjituri, băuturi răcoritoare și în guma de mestecat -, poate dăuna grav sănătății oamenilor, prin slăbirea și deteriorarea intestinului, scrie The Guardian.

Rezultatele studiului au condus la concluzia că chiar și consumul unei cantități mici de îndulcitor neotam poate duce la apariția sindromului intestinului iritabil, a rezistenței la insulină și chiar a septicemiei, o afecțiune care ucide anual aproximativ 40.000 de persoane în Marea Britanie.

Cercetătorii au subliniat faptul că o parte din noua generație de îndulcitori, care conferă produselor alimentare un gust foarte dulce, pot avea un „efect toxic” asupra sănătății.

Neotamul a fost dezvoltat în 2002 ca înlocuitor al aspartamului, un alt îndulcitor care a stârnit îngrijorări în lumea medicală, și a devenit utilizat pe scară largă în ultimii ani în băuturile și produsele alimentare vândute în Marea Britanie. Neotamul este menționat ca E961 pe lista de ingrediente care se găsește pe etichetele produselor.

Dr. Havovi Chichger, profesor asociat la Anglia Ruskin University, autorul principal al studiului, afirmă că neotamul reprezintă o amenințare pentru sănătate, deoarece ar putea afecta intestinul prin îmbolnăvirea „bacteriilor bune” și invadarea peretelui intestinal. În acest proces, acest lucru ar putea duce la îmbolnăvire, deoarece bariera epitelială, o parte a peretelui intestinal, s-ar putea rupe.

Rezultatele studiului, primele ce arată că neotamul poate avea acest impact dăunător asupra bacteriilor intestinale sănătoase,au fost publicate în revista medicală Frontiers in Nutrition.

Chiar și un aport scăzut de neotam ar putea fi dăunător, a subliniat Chichger. „Chiar și atunci când am studiat neotamul în concentrații foarte mici, de 10 ori mai mici decât doza zilnică acceptabilă, am observat ruperea barierei intestinale și o schimbare a bacteriilor către un comportament mai dăunător, inclusiv o invadare crescută a celulelor intestinale sănătoase, ceea ce a dus la moartea celulelor. Acest lucru poate fi legat de probleme precum bolile colonului iritabil și septicemia”, a arătat dr. Havovi Chichger.

Este de precizat faptul că în cadrul unor cercetări anterioare s-a constatat că și alți îndulcitori comuni – cum ar fi zaharina, sucraloza și aspartamul – pot avea, de asemenea, acest efect dăunător.

„În prezent, există o conștientizare tot mai mare a impactului pe care îl au asupra sănătății îndulcitorii precum zaharina, sucraloza și aspartamul, lucrările noastre anterioare demonstrând problemele pe care le pot cauza peretelui intestinal și daunele aduse «bacteriilor bune» care se formează în intestinul nostru”, a declarat dr. Havovi Chichger.

”Folosirea acestor îndulcitori poate duce la o serie de potențiale probleme de sănătate, inclusiv diaree, inflamații intestinale și chiar infecții precum septicemia, dacă bacteriile ar intra în fluxul sanguin.

Prin urmare, este important să studiem și îndulcitorii care au fost introduși mai recent, iar noua noastră cercetare demonstrează că neotamul provoacă probleme similare, inclusiv îmbolnăvirea bacteriilor intestinale”, a mai precizat Chichger.

Autorii studiului mai afirmă că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a analiza „efectele toxice ale unora dintre îndulcitorii artificiali care au fost dezvoltați mai recent”, având în vedere utilizarea lor pe scară largă. Unii dintre cei mai noi îndulcitori utilizați produc senzația unui gust de 1.000 de ori mai dulce decât zahărul.

 

Agenția Europeană pentru Standarde Alimentare (EFSA) a decis în 2010 că neotamul este „sigur pentru noi”. De atunci, utilizarea lui a fost aprobată în peste 35 de țări.

Urmăriți-ne pe Google News - 3DOTS Stories