3dots.ro

Metodele recomandate de neurochirurgul Leon Dănăilă pentru a vă menține creierul în formă și a spori agilitatea mintală

Metodele recomandate de neurochirurgul Leon Dănăilă pentru a vă menține creierul în formă și a spori agilitatea mintală

Din articol:

Reputatul neurochirurg Leon Dănăilă publică pe pagina sa de Facebook o serie de modalități, extrem de simple, la îndemâna oricui, pentru a stimula neuroplasticitatea creierului – capacitatea acestuia de a adapta.

Creierul nostru este cu adevărat extraordinar, spre deosebire de computere, care sunt construite urmărind anumite specificații și care primesc periodic actualizări software, creierul nostru poate primi și actualizări hardware pe cele software. Astfel, diferite circuite neuronale se formează și se anulează conform experiențelor fiecăruia dintre noi.

Când învățăm ceva nou, când procesăm o informație nouă, creăm noi conexiuni între neuronii noștri. Această apariție de noi conexiuni neuronale ajută creierul în a se adapta unor noi circumstanțe. Acest proces are loc zilnic în mod obișnuit și este definit ca fiind neuroplasticitate.

”Dragii mei, dragile mele, Astăzi vreau să împărtășesc cu voi câteva modalități simple de a stimula neuroplasticitatea:

Utilizați mâna nedominantă: Faceți activități zilnice, cum ar fi spălatul pe dinți sau folosirea furculiței cu mâna mai puțin folosită. Acest exercițiu, cunoscut sub numele de neurobice, consolidează conexiunile dintre celulele creierului.

– Călătoriți: Explorați locuri noi și expuneți-vă creierul la stimuli inediți și medii înconjurătoare noi pentru a deschide noi căi neuronale.

Antrenați-vă memoria: Utilizați mnemotehnici pentru a vă exersa memoria, stimulând conectivitatea rețelelor neuronale.

Citiți ficțiune: Cititul unui roman și implicarea în acțiunea acestuia îmbunătățesc conectivitatea creierului și activitatea în regiunile responsabile pentru senzații și mișcare.

Dansați: Practicarea dansului reduce riscul de dezvoltare a bolii Alzheimer și îmbunătățește conectivitatea neuronală, datorită implicării multiplelor funcții ale creierului.

Asigurați-vă un somn adecvat: Somnul ajută la consolidarea învățării prin creșterea spinilor dendritici și transferul informațiilor între neuroni. Recomandat este un somn de minim 7 ore pe noapte.

Faceți exerciții fizice și meditați: 30 de minute de exerciții fizice zilnic sau meditația contribuie la formarea de noi sinapse, iar consumul de flavonoide (cacao, afine) și antioxidanți (ceai verde) susține plasticitatea creierului.

Încercați aceste metode pentru a vă menține creierul în formă și a spori agilitatea mintală, indiferent de vârstă!”, a recomandat Leon Dănăilă, pe pagina sa de Facebook.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs