Norvegia. Mai mult de jumătate dintre invitații unei petreceri de Crăciun s-au infectat cu Omicron, deși aproape toți erau vaccinați cu schema completă

20 Dec 2021 | scris de Cristina Romanescu

La sfârșitul lunii noiembrie, 117 persoane au participat la petrecerea de Crăciun a unei companii, într-un restaurant din capitala Norvegiei.

Norvegia. Mai mult de jumătate dintre invitații unei petreceri de Crăciun s-au infectat cu Omicron, deși aproape toți erau vaccinați cu schema completă

Deși 96% dintre ei erau vaccinați cu schema completă și toți au făcut, în prealabil, un test rapid sau un test PCR pentru a fi siguri că sunt negativi, ulterior, 66 dintre ei au fost infectați cu varianta Omicron, iar alte 15 persoane au fost diagnosticate cu Covid, scrie publicație germană Focus.

Cum a devenit un focar de infecție petrecerea de sfârșit de an? Simplu: unul dintre invitați tocmai revenise în țară, cu două zile mai devreme, din Africa de Sud și fusese infectat, fără să știe, cu Omicron.

Toți cei care au participat la eveniment au fost testați după cina organizată pe 26 noiembrie. 81 de cazuri de Covid au fost depistate, din 117 de participanți, 69% din total.

În 66 de cazuri (56%), secvențierea a arătat că este vorba de Omicron. Alte 15 probe au fost pozitive la Covid.

Datele oferite de acest focar de infecție au fost analizate de Institutul Norvegian de Sănătate Publică.

”Rezultatele preliminare ale investigației noastre despre focar indică faptul că varianta nouă este foarte transmisibilă în rândul adulților tineri și de vârstă mijlocie, chiar și complet vaccinați”, a fost concluzia epidemiologilor norvegieni.

Deși invitații au fost complet vaccinați, peste 90% au dezvoltat simptome după infectare. Cele mai frecvente au fost tusea, urmată de nas înfundat, oboseală, dureri în gât, cefalee și febră.

Aproximativ jumătate dintre cei afectați au declarat că au avut simptome moderate până la destul de severe.

Potrivit datelor culese, până pe 13 decembrie, niciunul dintre cei infectați nu a fost nevoit să meargă până acum la spital.

Studiul epidemiologic a mai descoperit că pe lângă cei invitați la petrecere, alți aproape 70 de clienți din restaurant au fost infectați. În total, 74% dintre cei prezenți au fost infectați cu Omicron.

Epidemiollogii presupun că infectarea s-a produs în principal zona barului și pe ringul de dans, restaurantul fiind un mediu cu risc ridicat de transmitere comunitară.

În Norvegia, măsurile anti-COVID au fost deja înăsprite, după confirmarea primelor cazuri de Omicron, iar autoritățile sanitare au avertizat că dacă nu sunt respectate restricțiile, ”ne vom confrunta cu un număr uriaș de infectări zilnice, undeva între 90.000 și 300.000”, la începutul lunii ianuarie.


CLICK - Follow us on Google News