UK. Nurofen ar putea fi scos de pe piață, din cauza unor efecte secundare produse de pseudoefredină

UK. Nurofen ar putea fi scos de pe piață, din cauza unor efecte secundare produse de pseudoefredină

Din cauza efectelor secundare produse de pseudoefedrină, o serie de medicamente, printre care Nurofen, Sudafed și Day&Night Nurse, au produs îngrijorări în Marea Britanie.

Autoritățile medicale britanice urmează să ia decizia dacă Nurofen, Sudafed și Day&Night Nurse vor fi interzise și scoase de pe piață sau dacă vor fi eliberate doar pe baza unei prescripții medicale.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) derulează la rândul său o anchetă proprie în privința pseudoefedrinei și dacă rezultatele vor releva un risc crescut, restricția se va impune în toată Uniunea Europeană.

Ambele anchete vizează efectele secundare, rare, dar mortale, care ar putea fi produse de pseudoefredină asupra creierului, un decongestionant care se găsește în zeci de medicamente care se eliberează fără prescripție medicală și pe care îl iau milioane de oameni.

Agenția de Reglementare a Medicamentelor și a Produselor de Sănătate din Marea Britanie (MHRA) ”analizează dovezile disponibile” pentru a vedea dacă este necesară schimbarea regulilor de vânzare a pseudoefedrinei, informează Daily Mail.

Pseudoefedrina poate fi cauza unui accident vascular cerebral

Responsabilii din domeniul sănătății publice din Marea Britanie au fost alertați de rapoartele privind pacienții care au suferit de două afecțiuni rare, care pot provoca accidente vasculare cerebrale, asociate administrării unei serii de medicamente ce conțin pseudoefedrină.

Pseudoefedrina funcționează prin îngustarea vaselor de sânge inflamate din sinusuri – care cauzează în primul rând blocarea nasului.

The Pharmaceutical Journal, unde a fost publicată pentru prima dată această informație, a afirmat că urmează să se decidă ”dacă autorizațiile de introducere pe piață pentru medicamentele care conțin pseudoefedrină trebuie să se schimbe”.

Ancheta proprie a Agenției Europene a Medicamentului (EMA) a venit ca urmare a ”preocupărilor legate de riscul de sindrom de encefalopatie posterioară reversibilă (PRES) și de sindrom de vasoconstricție cerebrală reversibilă (RCVS)”.

EMA urmează să decidă ”dacă autorizațiile de introducere pe piață pentru medicamentele care conțin pseudoefedrină trebuie menținute, modificate, suspendate sau retrase în întreaga UE”.

Cazurile asociate cu pesudoefedrina, rare

Oficialii nu au precizat câte cazuri de PRES sau RCVS legate de pseudoefedrină au fost depistate pentru a justifica această anchetă.

S-a indicat un număr mic, care a fost înregistrat în bazele de date de supraveghere și în literatura medicală.

MHRA a declarat că au fost ”foarte rar raportate cazuri legate de aceste medicamente”. Cu toate acestea, este posibil, de asemenea, ca nimic să nu se schimbe în urma revizuirii.

PRES și RCVS, cele două afecțiuni ce au legătură cu pseudoefedrina, pot implica reducerea alimentării cu sânge (ischemie) a creierului și pot provoca complicații majore și amenințătoare de viață în unele cazuri.

Semnele PRES includ adesea dureri de cap, probleme de vedere, modificări mentale, convulsii și umflături la nivelul creierului. O durere de cap severă de tip ”tunet” este semnul distinctiv al PRES și poate fi singurul simptom.

Pseudoefedrina, un risc ușor și pentru inimă

Pseudoefedrina este deja cunoscută ca prezentând un ușor risc pentru inimă, inclusiv accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord.

De asemeena, există avertismente deja incluse în prospectele informative care însoțesc medicamentele ce conțin pseudoefedrină.

Cu toate acestea, responsabilii din domeniul sănătății sunt speriați din cauza noilor cazuri înregistrate și a gravității PRES și RCVS.

Restricțiile de vânzare sunt deja impuse pseudoefedrinei, în ciuda faptului că aceasta este disponibilă pe scară largă de zeci de ani – din 2008, este ilegal să vinzi sau să furnizezi orice produs care conține mai mult de 720 mg de pseudoefedrină fără prescripție medicală.

Cristina Neagu, în doliu! Tatăl handbalistei a încetat din viață la 68 de ani

Constantin Neagu, tatăl handbalistei Cristina Neagu, a încetat din viață la 68 de ani și a fost înmormântat la Domnești,  cimitirul Ghencea II, în cadrul

”Lupta mea cu Tesla”:  românca al cărei nume este gravat pe mașinile companiei lui Musk, bolnavă de cancer, își mai dorește doar să primească scuze

Contribuția româncei Cristina Bălan la crearea Tesla Model S a fost atât de apreciată de producătorul american încât inițialele numelui său au fost gravate pe

Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu se întorc la PRO TV

După ce-au dat uitării oboseala acumulată la ”Chefi la cuțite”, la Antena 1, cei trei bucătari revin în televiziune, dar în cea din Pache Protopopescu!

Locul de vacanță cu prețuri neschimbate de 10 ani. ”Numai la noi se practică japca!”

Spre disperarea multora dintre hotelierii din țară, mulți români aleg să petreacă vacanțele în străinătate. Această opțiune este motivată de faptul că, așa cum certifică

Mărturisirea unui supraviețuitor de pe Titanic, salvat de la îngheț chiar de femeia pe care o ajutase să urce în barca de salvare

Peste 1.500 de persoane au murit după ce Titanicul s-a izbit de un iceberg în Oceanul Atlantic pe 14 aprilie 1912, ceea ce a dus

Un restaurant italian le oferă o sticlă de vin gratis clienților care lasă telefoanele la intrare

Un restaurant italian a luat decizia de a-și ajuta clienții să se rupă de tehnologie măcar pentru momentele în care le trec pragul localului, oferindu-le

Autoritățile ucrainene, acuzate că mobilizează forțat români din Cernăuți: „Bărbații noștri sunt luați și trimiși la război, în timp ce aceia care au bani stau liniștiți” – video

Situația din Cernăuți, unde trăiește o comunitate semnificativă de români, devine tot mai tensionată pe măsură ce autoritățile ucrainene intensifică eforturile de mobilizare a populației

Doi soți din Marea Britanie s-au trezit divorțați din greșeală, după ce un avocat le-a încurcat dosarul

Doi britanici au aflat că nu mai formează o familie și că sunt divorțați, după ce angajații unei companii de avocatură a comis o eroare,

Sfatul primit de Micahel Caine de la John Wayne: ”Va urina pe pantofii tăi!” – video

Chiar și Michael Caine a trecut prin perioada în care era doar un tânăr actor care bătea la porțile afirmării și în care prezența sa

A murit Costel Corduneanu. Interlopul a încetat din viață pe masa de operație

A murit Costel Corduneanu, una dintre cele mai cunoscute figuri ale lumii interlope din Iași și liderul clanului Corduneanu. Cunoscut în lumea interlopă, dar și