3dots.ro

UK. Nurofen ar putea fi scos de pe piață, din cauza unor efecte secundare produse de pseudoefredină

UK. Nurofen ar putea fi scos de pe piață, din cauza unor efecte secundare produse de pseudoefredină

Din cauza efectelor secundare produse de pseudoefedrină, o serie de medicamente, printre care Nurofen, Sudafed și Day&Night Nurse, au produs îngrijorări în Marea Britanie.

Autoritățile medicale britanice urmează să ia decizia dacă Nurofen, Sudafed și Day&Night Nurse vor fi interzise și scoase de pe piață sau dacă vor fi eliberate doar pe baza unei prescripții medicale.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) derulează la rândul său o anchetă proprie în privința pseudoefedrinei și dacă rezultatele vor releva un risc crescut, restricția se va impune în toată Uniunea Europeană.

Ambele anchete vizează efectele secundare, rare, dar mortale, care ar putea fi produse de pseudoefredină asupra creierului, un decongestionant care se găsește în zeci de medicamente care se eliberează fără prescripție medicală și pe care îl iau milioane de oameni.

Agenția de Reglementare a Medicamentelor și a Produselor de Sănătate din Marea Britanie (MHRA) ”analizează dovezile disponibile” pentru a vedea dacă este necesară schimbarea regulilor de vânzare a pseudoefedrinei, informează Daily Mail.

Pseudoefedrina poate fi cauza unui accident vascular cerebral

Responsabilii din domeniul sănătății publice din Marea Britanie au fost alertați de rapoartele privind pacienții care au suferit de două afecțiuni rare, care pot provoca accidente vasculare cerebrale, asociate administrării unei serii de medicamente ce conțin pseudoefedrină.

Pseudoefedrina funcționează prin îngustarea vaselor de sânge inflamate din sinusuri – care cauzează în primul rând blocarea nasului.

The Pharmaceutical Journal, unde a fost publicată pentru prima dată această informație, a afirmat că urmează să se decidă ”dacă autorizațiile de introducere pe piață pentru medicamentele care conțin pseudoefedrină trebuie să se schimbe”.

Ancheta proprie a Agenției Europene a Medicamentului (EMA) a venit ca urmare a ”preocupărilor legate de riscul de sindrom de encefalopatie posterioară reversibilă (PRES) și de sindrom de vasoconstricție cerebrală reversibilă (RCVS)”.

EMA urmează să decidă ”dacă autorizațiile de introducere pe piață pentru medicamentele care conțin pseudoefedrină trebuie menținute, modificate, suspendate sau retrase în întreaga UE”.

Cazurile asociate cu pesudoefedrina, rare

Oficialii nu au precizat câte cazuri de PRES sau RCVS legate de pseudoefedrină au fost depistate pentru a justifica această anchetă.

S-a indicat un număr mic, care a fost înregistrat în bazele de date de supraveghere și în literatura medicală.

MHRA a declarat că au fost ”foarte rar raportate cazuri legate de aceste medicamente”. Cu toate acestea, este posibil, de asemenea, ca nimic să nu se schimbe în urma revizuirii.

PRES și RCVS, cele două afecțiuni ce au legătură cu pseudoefedrina, pot implica reducerea alimentării cu sânge (ischemie) a creierului și pot provoca complicații majore și amenințătoare de viață în unele cazuri.

Semnele PRES includ adesea dureri de cap, probleme de vedere, modificări mentale, convulsii și umflături la nivelul creierului. O durere de cap severă de tip ”tunet” este semnul distinctiv al PRES și poate fi singurul simptom.

Pseudoefedrina, un risc ușor și pentru inimă

Pseudoefedrina este deja cunoscută ca prezentând un ușor risc pentru inimă, inclusiv accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord.

De asemeena, există avertismente deja incluse în prospectele informative care însoțesc medicamentele ce conțin pseudoefedrină.

Cu toate acestea, responsabilii din domeniul sănătății sunt speriați din cauza noilor cazuri înregistrate și a gravității PRES și RCVS.

Restricțiile de vânzare sunt deja impuse pseudoefedrinei, în ciuda faptului că aceasta este disponibilă pe scară largă de zeci de ani – din 2008, este ilegal să vinzi sau să furnizezi orice produs care conține mai mult de 720 mg de pseudoefedrină fără prescripție medicală.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs