Cercetătorii suedezi susțin că au descoperit un organ necunoscut, care simte și transmite senzației de durere

25 Aug 2019 | scris de Monica Pavelescu

Dacă ți-ai prins degetul în ușă, ai pus mâna pe ceva fierbinte sau ai călcat pe o piuneză, simți durere. Este o senzație dezagreabilă, dar totodată utilă, pentru că ne ajută să prevenim un pericol.

Cercetătorii suedezi susțin că au descoperit un organ necunoscut, care simte și transmite senzației de durere

Cercetătorii de la Institutul Karolinska din Stockholm susțin că au identificat un nou organ sub pielea mamiferelor, capabil să simtă și să transmită durerea. Nu este vorba de un organ compact, bine determinat, precum inimă sau plămâni, ci seamănă mai degrabă cu o rețea amestecată de celule, inserată în țesutul subcutanat. 

Pentru a înțelege mai bine despre ce descoperire este vorba, trebuie s înțelegem cum funcționează circuitul senzațiilor în cazul durerii. Pielea conține celule specializate, denumite nociceptori, care au axonii (extensiile nervoase lungi) legați la măduva spinării, care, la rândul ei, transmite informația către creier.

Axonii celulelor sunt înconjurați de mielină, o substanță care ”învelește” fibra pentru a o proteja și pentru a accelera semnalul nervos. Mielina este ”produsă” de celule specializate, denumite ”celulele Schwann”. Cercetătorii suedezi susțin că au descoperit un nou tip de celule Schwann care, spre deosebire de celelalte, nu se limitează în a produce mielină, ci sunt capabile și să simtă direct durerea, la fel ca nociceptorii. 

Pentru a-și verifica descoperirea, cercetătorii au făcut experimente pe șoareci ale căror celule Schwann fuseseră sensibilizate la lumină (optogenetică), pentru a le putea stimula artificial cu un laser. 

Atunci când lumina era activată, șoarecii se comportau ca și cum le-ar fi fost rău, lingându-se sau agitându-și lăbuțele. Cercetătorii au dezactivat apoi celulele Schwann și au procedat la trei tipuri de stimulare dureroasă (frig, cald și înțepături). Și atunci au remarcat că numai durerea mecanică (înțepăturile) era diminuată, ceea ce sugerează că celulele respective nu sunt sensibile decât la acest tip de durere.

Cercetătorii suedezi susțin că acest ansamblu organizat de celule ar putea fi considerat drept un nou organ. Însă definiția organului este destul de laxă și nu există un consens în această privință printre cercetători.

Dacă această descoperire se va dovedi valabilă și în cazul oamenilor, ea ar putea contribui la găsirea unor noi tratamente contra durerii.