«Ai pentru ce să lupţi?», experienţa unui pacient ajuns la ATI - video

20 Dec 2020 | scris de Ioana Tomozei

«Ai pentru ce să lupţi?», a fost întrebat când a ajuns la secția ATI Iosif Bala, un agricultor clujean, sănătos tun până să fie infectat cu COVID-19. S-a gândit la fetiţa lui de 4 ani, care i-a spus: «te iubesc» când a fost luat de Ambulanţă.

«Ai pentru ce să lupţi?», experienţa unui pacient ajuns la ATI - video

”Dacă mi-ai da un sac de bani să lucrez acolo nu aş face-o” - cuvintele unui pacient care a avut nevoie de îngrijiri pe terapie intensivă în urma unei pneumonii cauzate de infecţia cu SARS-COV-2, scrie pe Facebook medicul clujean Paul Oargă. 

Pentru a-i face pe oameni să înţelegă experienţa prin care trec bolnavii de COVID-10, tânărul medic a vorbit cu un pacient, Bala Iosif - un agricultor în vârstă de 46 de ani din Gherla.

Bărbatul este genul unui ”ţăran sănătos” care munceşte toată ziua în aer liber şi cea mai mare a mâncării sale e luată din curtea proprie şi nu de la supermarket.

Tată de trei fete şi încă un copilaş pe drum, el povesteşte prin care a trecut în cele aproape trei săptămâni de când a fost internat.  

”La început a apărut o răceală. S-a instalat o oboseală aşa de tare că te duci din dormitor până în bucătărie şi trebuie să pui capul jos de oboseală.

Aici am greşit eu foarte mult, că tot mă luam după prieteni, după cunoştinţe care ziceau să nu-mi fac probleme, că e ceva normal, că aşa au păţit şi alţii şi e normal. Nu e normal”, povesteşte bărbatul.

”Dacă saturaţia de oxigen scade sub 93-94%, deja e semn că trebuie să suni la 112”, îl completează medicul.

Când a ajuns la spital, Paul Oargă i-a spus că masca de oxigen este singura lui şansă la viaţă. ”Eu nu uit cuvintele alea, mi s-au întipărit în memorie. Ştiţi că m-aţi întrebat: ”aveţi pentru că să luptaţi?”.

V-am spus: ”Da, am trei fete acasă: aia mică are 4 ani şi când am ieşit de acasă mi-a spus: ”tati, te iubesc”. Aia îmi tot sună în minte. Cum să nu am pentru ce să lupt?”, povesteşte Iosif Oargă.

Iosif Oargă este internat de două săptămâni jumătate şi a trecut trei zile, foarte grele, la ATI o experienţă care l-a marcat pe viaţă.

Prima senzaţie pe care care a avut-o când i s-a pus masca de oxigen pe faţă a fost ”de sufocare. Te ajută masca, dar e foarte greu când ai lipsă de aer, tu vrei să tragi aer, dar vine aşa de mult că nu şti cum să-l gestionezi la început şi ai senzaţia de sufocare”. 

Cu masca de oxigen a stat opt zile. ”După 3-4 zile, cât am ţinut-o nonstop, am mai dat-o jos că mi-au dat să mănânc câte ceva”, spune Iosif Oargă.  

”ATI e ceva, nu pot descrie în cuvinte. Nu este film de groază să descrii cum te chinui cu masca aia. Nici eu nu am crezut că ajung la aşa ceva, să ajung să mă lupt pe muchie de cuţit pentru viaţa mea. Am ţinut de mască cu dinţii”, povesteşte Iosif Oargă.    

Experienţa pe ATI a fost una teribilă. ”Am văzut pacient care a ajuns, părea bine şi până l-au pregătit pentru tratament, peste vreo două ore, a murit”.

Despre medicii de pe ATI, Iosif Oargă spune că sunt eroi. ”Ce e acolo, e ca pe front. Ăla nu e servici, e eroism. E inuman să lucri acolo. Eu n-aş putea. Să-mi dai un sac de bani, eu n-aş face-o. Cedezi psihic”. 

”Îmi venea să plâng încontinuu acolo. Eu foarte rar plâng. Veneau să-mi spună să nu cumva să plâng că mă debusolez. Trebuie să mă concentrez la respiraţie”, detaliază Iosif. S-a gândit la cele 3 fete pe care le are şi la viitorul copilaş care i se va naşte în ianuarie şi a rezistat.

După trei săptămâni de groază Iosif Oargă se va întoarce acasă, la familie. 


CLICK - Follow us on Google News