
Expert în sănătate publică: De ce oameni aparent sănătoşi fac forme grave de COVID şi mor?

Statistica deceselor produse de COVID-19 în România include un grup destul de numeros de persoane care nu aveau comorbidități.
Ioana Stăncel, expert în sănătate publică, a explicat care sunt cele trei situaţii în urma cărora se poate ajunge la decesul adulţilor aparent sănătoşi.
”În primul rând, virusul se manifestă în furtuna antinflamatorie, care duce la manifestările violente care nu mai răspund la tratament. Sau oamenii ajung prea târziu la spital, iar schemele terapeutice nu mai sunt eficiente. Chiar dacă se aplică tot ce este eficient ca tratament în această boală, persoana nu răspunde”, a afirmat expertul Ioana Stăncel la Digi24.
În al doilea rând, multe persoane se consideră ”sănătoase”, dar fără a avea o certitudine asupra acestei stări, pentru că în România numărul celor care îşi verifică în mod constant starea de sănătate este redus.
”Trebuie avut în vedere că în cazul unei mari părţi a adulţilor aparent sănătoşi, supravegherea stării de sănătate privind bolile cronice nu e cea mai bună.
Avem adulţi aparent sănătoşi, care, în realitate, au afecţiuni cardio-vasculare, diabet, boli supraponderale. Chiar dacă nu sunt diagnosticate, aceste afecţiuni există şi, pe acest teren, infecţia are alte forme de manifestare, astfel că pacientul răspunde mult mai greu la tratament”, mai afirmă expertul.
Totodată, potrivit Ioanei Stăncei, mai sunt adulţii sănătoşi care cred că nu li se poate întâmpla nimic, cei care tratează cu indiferenţă manifestările sau le pun pe seama altor afecţiuni şi ajung prea târziu la tratament.