Moment istoric în medicină: a fost descoperit un compus care ar putea vindeca boala Parkinson

28 Ian 2020 | scris de Monica Pavelescu

Potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Rutgers University și Scripps Research din SUA, o moleculă descoperită recent ar putea încetini sau stopa evoluția maladiei Parkinson.

Moment istoric în medicină: a fost descoperit un compus care ar putea vindeca boala Parkinson

Maladia Parkinson este o tulburare a sistemului motor, iar cele patru simptome principale ale bolii, care apar lent în timp, sunt tremurul, rigiditatea, instabilitatea posturală, precum și tulburările de echilibru și coordonare.

Potrivit Parkinson's Foundation, această boală neurodegenerativă, care afectează peste 10 milioane de persoane la nivel mondial, este incurabilă.

În cazul acestei maladii, proteina alfa-sinucleină se acumulează anormal în celulele creierului, provocând deteriorarea și moartea acestora.

Nivelurile mari de alfa-sinucleină care se acumulează în creier accelerează procesul de deteriorare a celulelor, iar cercetătorii încearcă să găsească modalități de a încetini producerea acestei proteine, ca formă de tratament.

În 2014, expertul în Parkinson M. Maral Mouradian, director al Rutgers Robert Wood Johnson Medical School Institute for Neurological Therapeutics, l-a contactat pe Matthew D. Disney, profesor de chimie la Scripps Research din Florida, pentru a explora o nouă idee de tratament pe baza unei tehnologii dezvoltate de cel de-al doilea.

Metoda lui Disney implica plasarea pe structura ARN (acid ribonucleic) a unor mici molecule sau compuși similari medicamentelor. Cei doi erau de părere că tehnologia inovatoare poate fi folosită pentru a pune la punct un medicament care să țintească ARN-ul mesager care codează proteina, pentru a încetini producerea acesteia în creierele pacienților cu Parkinson. 

În timpul cercetărilor lor, a fost descoperit un compus care previne acumularea proteinei în creier. Noul compus, denumit Synucleozid, reduce nivelurile de alfa-sinucleină și protejează celulele cerebrale de efectele toxice ale proteinelor pliate anormal, fapt care sugerează că poate încetini progresia bolii.

Mouradian a spus că acest tratament ar fi eficace în cazul pacienților aflate în primele stadii ale bolii, prezentând simptome minime.

Cercetătorul a mai declarat că această moleculă poate fi benefică și în cazul pacienților care suferă de demență cu corpi Lewy, boală provocată tot de acumularea de alfa-sinucleină.

Conceptul de țintire a unor secvențe din ARN pentru a reduce producția unor proteine poate fi util și în cazul altor maladii neurodegenerative, precum Alzheimer.

Studiul a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.