3dots.ro

Studiu. Cei 3 paşi simpli care pot reduce răspândirea pandemiei de COVID-19

Studiu. Cei 3 paşi simpli care pot reduce răspândirea pandemiei de COVID-19

Studiul realizat de o echipă de cercetători olandezi, publicat în revista PLoS Medicine, a creat un nou model pentru a analiza răspândirea bolii şi a eforturilor de prevenire sau oprirea a acesteia, scrie CNN.

Dacă oamenii se spală regulat pe mâini, poartă măşti şi păstrează distanţa fizică ar putea opri evoluţia pandemiei de COVID-19 fără un vaccin sau tratamente suplimentare, arată cercetarea.

Studiul echipei de cercetători de la Universitatea Medical Center Utrecht se bazează pe interacţiunea oamenilor din Olanda, dar modelul se pretează și altor ţări occidentale.

”O epidemie extinsă poate fi prevenită dacă eficacitatea acestor măsuri depăşeşte 50%”, au concluzionat autorii studiului.

Dacă, totuşi, publicul este lent, dar îşi schimbă în cele din urmă comportamentul, acest lucru poate reduce numărul de cazuri, dar nu va întârzia atingerea vârfului în ceea ce priveşte numărul cazurilor.

Dacă guvernele închid la timp comunităţile, dar nu se iau măsuri suplimentare de protecţie personală, acest lucru ar întârzia, dar nu ar reduce atingerea numărului maxim de cazuri. O carantină de trei luni ar întârzia vârful cu cel mult şapte luni, constată studiul.

Dar dacă distanţarea fizică impusă de guvern este combinată cu măsuri luate de fiecare persoană în parte, numărul maxim de cazuri ar putea fi redus, chiar şi după ce restricţiile autorităţilor sunt ridicate.

”În termeni concreţi, SARS-CoV-2 nu va provoca un focar mare într-o ţară în care 90% din populaţie adoptă spălarea mâinilor şi distanţarea socială cu o eficacitate de 25%”, scriu autorii studiului.

Autorii susţin că guvernele ar trebui să educe publicul cu privire la modul în care virusul se răspândeşte şi să atragă atenţia cu privire la rolul crucial pe care îl are distanţarea socială, spălarea mâinilor şi utilizarea măştilor.

De asemenea, ei spun că nu este nicio diferenţă dacă aceste măsuri sunt impuse sau doar recomandate.

Datele studiului au totuşi şi anumite limitări. Acestea nu iau în calcul demografia şi nu ţin cont de izolarea imperfectă a persoanelor bolnave de COVID-19, care pot infecta personalul ce le oferă asistenţă medicală. De asemenea, nu ţine cont de posibilitatea de reinfectare, mai scrie CNN.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs