Pierderea mirosului poate fi o veste oarecum bună în COVID

29 Sep 2020 | scris de Monica Pavelescu

Anosmia - simptomul de pierdere a mirosului, care se întâlnește adesea în COVID-19 ar fi, de fapt, o veste bună pentru persoanele care au contractat virusul, sugerează rezultatele unui amplu studiu realizat de cercetătorii europeni.

Pierderea mirosului poate fi o veste oarecum bună în COVID

Această pierdere a mirosului este unul dintre simptomele ce caracterizează infecția cu coronavirus. Este neplăcut și îngrijorează, dar în realitate, ar trebui să dea încredere bolnavului.

Potrivit unui studiu realizat pe 1.300 de pacienți de medicii de la spitalul Foch din Suresnes, din Franța și de Universitatea Mons din Belgia, disfuncția olfactivă este un simptom mai frecvent în formele ușoare de COVID-19 decât în cele moderate și critice. 

Concluzia cercetătorilor se bazează pe examinarea evoluției stării de sănătate în cazul celor 1.300 de pacienți confirmați cu infecții COVID-19.

Eșantionul a fost împărțit în patru grupe, în funcție de nivelul de gravitate al bolii:

- grupa pacienților cu o formă ușoară de boală, adică cei fără pneumonii și care au fost monitorizați la domiciliu;

- grupa pacienților cu o formă moderată, cei care prezentau unele semne clinice de pneumonie (febră, tuse, dispnee, respirație rapidă), dar fără indicii de pneumonie gravă;

- grupa pacienților cu o formă severă, adică cei cu frecvență respiratorie diminuată și/sau detresă respiratorie severă, care au necesitat mască de oxigen la spital;
cazurile foarte grave, internate la terapie intensivă sau în reanimare. 

Rezultatul studiului nu lasă urmă de îndoială: 70 până la 85 la sută dintre pacienții cu o formă ușoară sau moderată de COVID-19 sufereau de anosmie, în timp ce dintre cei spitalizați, numai 10 până la 15 la sută au semnalat că au acest simptom. 

Cum se explică acest fenomen? Potrivit medicilor, principala ipoteză este că pacienții atinși de o formă ușoară de COVID-19 au un mai bun răspuns imunitar local și grație unei producții mai ridicate de anticorpi, se limitează propagarea virusului în organism. 

Cu ajutorul scanării RMN, s-a constatat o inflamație în căile superioare nazale și la nivelul bulbului olfactiv de la baza creierului la pacienții atinși de o formă ușoară de COVID. Astfel, în loc să facă ravagii în plămâni, coronavirusul ar provoca astfel mai degrabă o reacție inflamatorie în fosele nazale.

”Există o reacție foarte promptă a sistemului imunitar al pacientului, care va bloca infecția cu coronavirus în acel loc și va împiedica să intre în sânge o cantitate mare de virus, generalizându-se astfel infecția în tot corpul”, a explicat, la France Info, dr. Jérôme Lechien, șeful secției ORL de la spitalul Foch, cel care a condus acest studiu împreună cu profesorul Sven Saussez de la Universitatea din Mons.

O altă veste bună menită să îi liniștească pe cei care suferă de anosmie ca urmare a unei infecții cu coronavirus este că potrivit studiului, 85 la sută dintre pacienții care și-au pierdut mirosul și le-au recăpătat în decurs de trei luni.


CLICK - Follow us on Google News