Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel: cum acţionează coronavirusul și cum se intervine în terapia intensivă

12 Mar 2020 | scris de Anita Raicu

Prof.dr. Adrian Streinu-Cercel a explicat modul concret în care acţionează coronavirusul asupra corpului uman şi cum procedează doctorii pentru a elimina virusul.

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel: cum acţionează coronavirusul și cum se intervine în terapia intensivă

”În principal, plămânul este afectat de acest coronavirus şi în mod secundar celelalte organe. Pentru a funcţiona avem nevoie ca toate organele să fie oxigenate la valori maximale, iar această oxigenare a organelor interne se produce cu ajutorul plămânului.

Plămânul este cel care permite accesul oxigenului în alveole şi din păcate acest virus nu face altceva decât dezlipeşte pneumocitele, celulele care sunt specifice plămânului, de pe membrana bazală şi practic fără pneumocite nu se poate face acest transfer de gaze, practic omul se sufocă văzând cu ochii.

Şi atunci, în terapie intensivă, noi intervenim cu un aparat de ventilaţie special, plus suport respirator de plămân artificial şi practic scoatem sângele din organismul pacientului, îl trecem prin nişte filtre şi pe urmă în reintroducem oxigenat, evident că aceste proceduri se fac cu nişte costuri care sunt uriaşe, dar reuşim să salvăm vieţi”, a declarat Streinu-Cercel la Antena 3.


CLICK - Follow us on Google News