Quercitina, o moleculă naturală prezentă în mere sau ceapă, poate ucide coronavirusul

05 Sep 2020 | scris de Monica Pavelescu

Oamenii de știință din Spania au descoperit că o moleculă naturală, numită Quercitina, poate anihila noul coronavirus. 

Quercitina, o moleculă naturală prezentă în mere sau ceapă, poate ucide coronavirusul

Un grup de cercetători din Zaragoza si Madrid a descoperit că o molecula - quercitina- acționează asupra uneia dintre proteinele cheie pentru multiplicarea agentului patogen - 3CLpro, fiind "letală" pentru Sars-CoV-2.

Simulările derulate pe computer au arătat că quercitina se leagă exact de componenta activă a proteinei 3CLpro, împiedicând-o să-și îndeplinească corect funcția, a declarat Bruno Rizzuti, coordonatorul echipei de cercetare.

"Deja, în acest moment, această moleculă este la același nivel cu cele mai bune antivirale folosite în prevenirea infectării cu coronavirus,  însă niciuna dintre acestea nu este aprobată ca medicament", precizează Bruno Rizzuti, pentru publicația italiană Il Messagero.

Quercitina, cunoscută pentru proprietățile sale antioxidante, antiinflamatoare și anti-alergice, este prezentă din abundență în legumele și fructele obișnuite, precum caperele, ceapă roșie, ridichi și mere.

Oamenii de știință sunt de părere că quercitina poate fi ușor modificată pentru a dezvolta o moleculă de sinteză și mai puternică.

Rezultatele cercetărilor sunt prezentate într-un studiu demarat de o fundație spaniolă în colaborare cu Institutul de nanotehnologie al Consiliului National de Cercetare, CNR-Nanotec din Cosenza, publicat în Jurnalul Internațional de Macromolecule Biologice.


CLICK - Follow us on Google News