Dr. Octavian Jurma: În perioada următoare, orice răceală este cel mai probabil o infecţie cu tulpina indiană

19 Aug 2021 | scris de Cristina Romanescu

Medicii avertizează că orice răceală în perioada următoare este cel mai probabil infecţie cu tulpina indiană care are un tablou clinic asemănător unei răceli severe.

Dr. Octavian Jurma: În perioada următoare, orice răceală este cel mai probabil o infecţie cu tulpina indiană

La tineri, COVID-19 Delta evoluează mai ales cu dureri de cap, dureri de gât, rinoree (curge nasul) şi febră. 

”Dominanta Delta a crescut în doar patru săptămâni de la 60% la 100%. În aceeaşi perioadă, am crescut de la 100 de cazuri pe zi până la 500 de cazuri pe zi şi avem o confirmare brutală a faptului că suntem deja de patru săptămâni în valul Delta-4”, comentează pe pagina sa de Facebook cercetătorul dr. Octavian Jurma. 

”În ciuda ratei foarte scăzute de vaccinare – 26% din populatia rezidentă, a mai spus cercetătorul, Guvernul a continuat cu măsurile de relaxare sperând probabil că valul Delta-4 va fi frânat de rata mare de infectare din valurile 2 şi 3 – 30-40% din populatie. 

Această speranţă, justificată exclusiv populist, a fost spulberată deja de valul 4 (Delta), care este atât de violent în România încât produce victime şi în rândul celor vaccinaţi complet.

Dacă persoanele vaccinate sunt lovite, vă daţi seama cât de grav va fi impactul în rândul celor nevaccinate”, subliniază cercetătorul. 

Potrivit acestuia, putem considera că infecţiile cu alte tulpini decât Delta sunt excepţia de la regulă şi că Delta va trece nestingherită prin populaţie până va fi dislocată de o variantă mai puternică.

”Orice răceală în perioada următoare este cel mai probabil infecţie cu tulpina indiană, care are un tablou clinic asemănător unei răceli severe.

La tineri, COVID-19 Delta evoluează mai ales cu dureri de cap, dureri de gât, rinoree (curge nasul) şi febră. Simptomele clasice persistă, dar pierderea mirosului nu mai este aşa comună.

Vaccinarea rămâne cel mai bun colac de salvare, chiar dacă Delta îi scade mai mult eficienţa decât au estimat iniţial specialiştii”, consideră Jurma. 


CLICK - Follow us on Google News