Arafat cere loialitate medicilor de la stat: «Vin la 8, plec la 4 e una. Dacă plec la 12, nu e OK, la salariul primit»

27 Oct 2018

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, este de părere că, după creșterea salariilor din sectorul public de sănătate, loialitatea medicilor ar trebui să fie dovedită şi

«Să nu prindem pe nimeni care pleacă înainte de terminarea programului ca să opereze sau să lucreze în altă parte. Fără să fac aluzie la nimeni, dar dau exemple care ştim că se întâmplă», spune Raed Arafat.

«Din momentul în care noi plătim corect, pentru că nu mai poate spune nimeni că plata e sub un nivel, trebuie să ne aşteptăm la un comportament foarte corect, la o abordare foarte corectă a bolnavului şi la un interes egal cu ce dau unii în sectorul privat. Sunt mulţi medici care îşi fac treaba corect şi o făceau şi înainte de creşteri. Acum avem motivul. Din moment ce plata a ajuns la nivelul acesta, solicităm ca în sectorul public să fie interesul şi loialitatea la nivel maxim.

Să nu prindem pe nimeni care pleacă înainte de terminarea programului ca să opereze sau să lucreze în altă parte, fără să fac aluzie la nimeni, dar dau exemple despre care ştim că se întâmplă. Nu pot să consult în cabinet privat, când încă sunt prins în programul public. Vin la 8, plec la 4 e una, dar vin la 8 şi plec la 1 sau la 12 nu e ok, la salariul primit", argumentează Arafat.

Arafat crede că există posibilitatea îmbunătățirii serviciilor medicale în ambele sectoare. El spune că regulile aplicate în sistemul de sănătate privat ar trebui să funcționeze la fel și în cel de stat, în condițiile în care nivelul salarial este în acest moment cel corect. 

«Dacă în sectorul public pun reguli serioase, sectorul privat va fi obligat să facă şi el regulile lui şi să atragă medicii care să lucreze cu el. Acum suntem între două entităţi, lumea se plimbă între ele, bolnavul se plimbă şi mai mult între ele şi nu avem garanţia calităţii în ambele. (...)

Poate trebuie lucrat la programul de lucru să ajungem la program normal 8 ore pentru plată şi nu la program redus. Din ce ştiu, încă nu suntem la 8 ore, ci la program redus. Nu ştiu dacă mai e o ţară care are asta în sectorul public.

Controlul calităţii, al indicatorilor. Eşti medic în public, cât ai făcut, ce ai făcut, câţi bolnavi ai văzut, consultat, care e rezultatul în spitalele publice. Exact cum cum face spitalul privat cu medicul care lucrează la el trebuie să facă spitalul public şi să aibă pretenţii egale. E un moment în care, după ce s-au asigurat finanţări corecte la nivel salarial, trebuie să privim lucrurile transparent», mai spune Raed Arafat.

SHARE