Financial Times. OMS şi liderii mondiali puteau să prevină pandemia de COVID-19 4

12 Mai 2021 | scris de Ioana Tomozei

Un răspuns rapid la nivel internaţional ar fi putut opri epidemia de COVID-19 din China înainte să devină ”catastrofa globală din sănătate şi economie”, arată un raport al experţilor din Comisia Independentă pentru Starea de Pregătire şi Răspunsul la Pandemie (IPPR), o analiză solicitată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, informează Financial Times.

Financial Times. OMS şi liderii mondiali puteau să prevină pandemia de COVID-19 4

Conform raportului, autorităţilor chineze şi OMS le-ar fi luat prea mult timp până au realizat că virusul se propaga printre locuitorii din Wuhan şi nu au emis suficient de repede un avertisment în legătură cu răspândirea sa de la om la om.

”În viitor, trebuie folosită o abordare precaută de la început, astfel încât să se presupună că o boală respiratorie s-ar putea răspândi de la om la om dacă nu s-a dovedit contrariul”, se concluzionează în raport potrivit sursei citate.

Printre recomndări se numără semnarea unui nou tratat, prin care să fie înfiinţat un Consiliu Global pentru Ameninţări contra Sănătăţii, mai multe puteri pentru OMS de a investiga şi publica informaţii despre boli, fără să fie necesare aprobări guvernamentale şi finanţarea unui Fond Internaţional Pandemie (IPFF), cu 5-10 miliarde de dolari pe an şi 50-100 de miliarde de dolari în caz de urgenţă. 

”Comisia recomandă o transformare radicală, menită să asigure angajamente de cel mai înalt nivel pentru noul sistem, pe care cetăţenii să se bazeze pentru a-i menţine sănătoşi şi în siguranţă”, spun co-preşedinţii comisiei care a elaborat raportul, fostul premier neo-zeelandez Helen Clark şi fostul preşedinte liberian Ellen Johnson Sirleaf. 

Comisia critică aspru şi Regulamentele Internaţionale de Sănătate, singurele instrumente legale în caz de epidemie: ”Aşa cum sunt ele făcute, mai degrabă limitează decât să permită o acţiune rapidă”. 

”Dacă restricţiile de călătorie ar fi fost impuse mai repede şi în mod mai extins, ar fi existat o inhibare serioasă a rapidei transmisii a virusului. Trebuie să realizăm că trăim în secolul XXI, nu în Evul Mediu”, a spus Clark într-o conferinţă de presă. 

Comisia a criticat OMS şi pentru că nu a declarat COVID-19 o situaţie de urgenţă internaţională până pe 30 ianuarie. Pandemia a fost declarată oficial abia pe 11 martie. 

Cele mai puternice critici au fost în direcţia ţărilor bogate din Europa şi America de Nord pentru că au ”irosit luna februarie din 2020” prin inacţiune, ceea ce a dus la ”lună pierdută în care multe ţări ar fi putut să ia măsuri pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2 şi să prevină catastrofa globală din sănătate şi economie”, se mai arată în raport.


CLICK - Follow us on Google News