3dots.ro

Rezultate contradictorii în tratamentul cu remdesivir, medicamentul ce ar putea opri replicarea virusului

Rezultate contradictorii în tratamentul cu remdesivir, medicamentul ce ar putea opri replicarea virusului

Din articol:

Remdesivir este un medicament antiviral care atacă mecanismele de replicare a virusurilor pentru a le opri reproducerea.

Autoritățile medicale americane ar putea decide în aceste zile utilizarea în masă a remdesivir în tratamentul pacienților infectați de SARS Cov2, anunță Wall Street Journal.

Medicamentul, dezvoltat de Gilead – o companie de biotehnologie din California, a fost conceput inițial pentru a trata Ebola, un alt virus, dar nu a fost niciodată aprobat de autoritățile de reglementare în domeniul Sănătății.

Luna trecută, Gilead a obținut de la Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente statutul de “medicament orfan” pentru remdesivir, extinzându-și protecția asupra proprietății intelectuale.

Statutul este rezervat numai medicamentelor care vizează afecțiuni care afectează mai puțin de 200.000 de persoane din SUA, din acest motiv nu ar fi profitabil să fie produs fără ajutorul guvernului american.

Ulterior, compania a renunțat la statut, spunând că a făcut acest lucru pentru a accelera aprobarea.

The Guardian publică informații despre cele mai recente studii, contradictorii, realizate despre administrarea remdesivir.

Cercetătorii au început considere eficace utilizarea remdesivir pentru a trata noul coronavirus, după ce s-a demonstrat că ar  avea efect asupra altor coronavirusuri.

Rezultatele preliminare, publicate miercuri, ale unui studiu realizat de Institutul Național pentru Alergie și Boli Infecțioase a arătat că pacienții care au primit medicamentul s-au recuperat cu mai repede, în 11 zile, comparativ cu 15 zile pentru cei cărora nu le-a fost administrat.

De asemenea, rata de deces a fost, de asemenea, mai mică, 8%, comparativ cu 11%, dar aceasta nu este semnificativă statistic.

Directorul Institutului Național pentru Alergie și Boli Infecțioase din SUA, dr. Anthony Fauci, a declarat că remdesivir nu e o lovitură decisivă contra COVID-19, dar că produce optimism, pentru că stabilirea unui mecanism de control în interiorul virusului poate conduce la alte descoperiri.

Doctorul Fauci a comparat acest lucru cu experiența sa în cazul HIV, când un medicament foarte toxic, cunoscut sub numele de AZT, a fost testat pentru prima dată în anii ’80, arătând doar un beneficiu moderat. Dar această constatare a condus la alte descoperiri în tratament.

Totuși, dezamăgitor, un alt studiu publicat miercuri în publicația medicală The Lancet, a relevat rezultate slabe în tratamentul pacienților cu remdesivir.

Realizat în China, studiul nu a demonstrat nici un beneficiu semnificativ din punct de vedere statistic pentru cei care iau remdesivir: pacienții care au luat medicamentul s-au recuperat în medie în 21 de zile, comparativ cu 23 de zile pentru cei care au luat un medicament placebo.

A fost evidențiată o ușoară îmbunătățire în cazul în care le-a fost administrat mai devreme pacienților.

Dacă au luat medicamentul în primele 10 zile după ce au dezvoltat simptome, pacienții și-au revenit, în medie, după 18 zile.

Unii specialiști susțin ideea că administrarea unui antiviral înainte ca virusul să se răspândească suficient pentru a afecta organismul atacat ar avea sens, chiar dacă acest aspect nu este încă suficient demonstrat statistic.

Cercetarea făcută de chinezi este prima care îndeplinește standardele științifice solide ce permit tragerea unor concluzii, incluzând mai mult de o mie de subiecți, împărțiți în două grupuri, dintre care doar unul a primit tratamentul, iar celălalt, nu, identificarea lor fiind făcută de abia după culegerea tuturor datelor.

Gilead a publicat miercuri rezultatele propriului studiu, care nu avea un grup de control, comparând persoanele care au luat medicamentul timp de cinci zile cu cele care l-au luat timp de 10 zile, ceea ce face dificil să se tragă concluzii mai largi.

Multe alte medicamente cu potențial în tratarea coronavirusului sunt cercetate în laboratoare din întreaga lume. Sunt incluse și antivirale, cum ar fi cele utilizate împotriva HIV, și cele care vizează reacția inflamatorie a organismului la virus, cum ar fi actemra de la Roche.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs