3dots.ro

Revumenib – un nou tratament care a vindecat de cancer o treime dintre pacienții suferind de leucemie în fază terminală

Revumenib – un nou tratament care a vindecat de cancer o treime dintre pacienții suferind de leucemie în fază terminală

Pacienții bolnavi de leucemie în fază terminală care nu răspund la tratamente au o nouă șansă să se vindece mulțumită unui nou medicament – revumenib, informează Euronews.

Un studiu clinic efectuat în SUA a relevat faptul că tratamentul cu revumenib a eliminat complet cancerul în cazul unei treimi dintre cazurile în care a fost administrat.

Leucemia mieloidă acută (LMA) este un tip de cancer care atacă măduva osoasă, acolo unde sunt produse celulele sangvine, și provoacă apariția celulelor anormale.

Revumenib este o nouă clasă de terapie direcționată pentru leucemia acută care inhibă o proteină numită ”menin”. Medicamentul reprogramează celulele canceroase care revin la normalitate.

Proteina menin face parte din mecanismul complex care este atacat de celulele canceroase și care declanșează transformarea celulelor sangvine normale în anormale.

Prin folosirea pilulei revumenib,  această transformare este oprită și celulele canceroase devin celule normale din nou, având drept urmare remisia bolii.

În prima fază a experimentului, cercetătorii au testat cât de sigură este utilizarea medicamentului pentru a descoperi doza maximă care poate fi administrată pacienților fără apariția efectelor secundare.

În faza a doua a studiului, care este în desfășurare, doctorii vor testa eficiența pilulei revumenib.

Formula a salvat deja viața a 18 pacienți care au luat parte la experiment și ale căror rezultate promițătoare au fost publicate luna aceasta în revista Nature.

Rezultatele preliminare au arătat că 53% dintre pacienți au răspuns la tratament, iar în 30% dintre cazuri boala a intrat în remisie, cancerul nemaifiind detectat în sânge.

Cu toate că nu toți pacienții au prezentat o remisie completă a cancerului, oamenii de știință își păstrează speranța că rezultatele pe care le-au obținut indică faptul că medicamentul ar putea să devină leacul pentru leucemie în viitorul apropiat.

”Suntem incredibil de optimiști în privința rezultatelor pacienților care au primit acest medicament. Aceasta era ultima lor șansă.

Au obținut progrese pe mai multe linii de terapie, iar la o parte dintre ei, în jur de jumătate, celulele canceroase au dispărut din măduva osoas”, a spus coautorul studiului, Dr. Ghayas Issa, un medic specializat în tratarea leucemiei de la Centrul pentru Cancer MD Anderson al Universității din Texas.

Dr. Ghayas Issa a explicat, însă, că medicamentul nu funcționează pentru toți pacienții. Se estimează că mutațiile pe care le vindecă noua pilulă au loc în cazul a 30-40% dintre pacienții care suferă de LMA.

Printre cei 68 de pacienți care au participat la prima fază a experimentului se numără și arhitectul lituanian Algimante Daugeliate, în vârstă de 23 de ani, diagnosticată cu leucemie.

Pacienta a făcut două transplanturi de măduvă osoasă de la sora ei, dar toate celelalte tratamente au eșuat. Doctorii luaseră  în considerare chiar să îi ofere îngrijire paliativă pentru a-i ușura suferința.

”Eram disperată. Era ca și când trăiam un film oribil. Am simțit că moartea era iminentă și aveam doar 21 de ani”, a spus ea pentru El Pais.

Însă, odată ce a început tratamentul cu revumenib acum doi ani, Daugeliate s-a recuperat complet. De atunci, ea a putut să aibă o viață normală, a absolvit facultatea și a început să lucreze pentru o companie de arhitectură din Copenhaga.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs