Rezultate dezamăgitoare în studiile clinice cu medicamente în tratamentul COVID-19

07 Iul 2020 | scris de Monica Pavelescu

Lista medicamentelor cu potenţiale rezultate pozitive împotriva COVID-19 continuă să se reducă.

Rezultate dezamăgitoare în studiile clinice cu medicamente în tratamentul COVID-19

Studiile clinice europene Solidarity şi Discovery au demonstrat că tratamentul cu Kaletra (lopinavir/ritonavir), este ineficient şi susceptibil de a genera efecte indezirabile, ceea ce duce la renunțarea utilizării sale, scrie AFP.

Folosită împotriva HIV - virusul care declanşează SIDA - asocierea celor două medicamente antivirale lopinavir şi ritonavir, şi comercializată sub numele de Kaletra, fusese deja abandonată la sfârşitul lunii iunie, în urma rezutatelor nefavorabile obținute într-un alt studiu clinic important, Recovery, coordonat de Marea Britanie.

”Rezultatele preliminare arată că hidroxiclorochina şi asocierea lopinavir/ritonavir nu reduc decât puţin sau chiar deloc mortalitatea în rândul pacienţilor spitalizaţi cu COVID-19 în raport cu tratamentele standard”, a anunţat OMS într-un comunicat.

În plus, studiul Discovery a evidenţiat ”frecvenţa semnificativ mai ridicată a efectelor indezirabile grave în ceea ce priveşte funcţia renală” la pacienţii care primeau lopinavir/ritonavir, a transmis într-un comunicat Inserm, institutul de cercetare francez care organizează acest studiu.

După această decizie, cele două studii clinice vizează de acum înainte doar un singur medicament, remdesivir, care a obţinut recent o aprobare condiţionată de lansare în Uniunea Europeană.

.Deşi zeci de tratamente împotriva COVID-19 sunt evaluate în această perioadă în întreaga lume, niciunul dintre ele nu a dovedit o eficacitate remarcabilă, cu excepţia unui steroid, dexametazona, administrat bolnavilor cel mai grav afectaţi.

Conform rezultatelor studiului Recovery, dexametazona reduce mortalitatea la bolnavii cel mai grav afectaţi, care sunt conectaţi la dispozitive de respiraţie artificială.

La rândul său, medicamentul remdesivir a obţinut pe 3 iulie o autorizaţie de comercializare condiţionată în cadrul UE, acordată de Comisia Europeană.

Un studiu american a arătat că acest antiviral, dezvoltat iniţial împotriva febrei hemoragice Ebola, reduce uşor durata de însănătoşire a pacienţilor spitalizaţi cu Covid-19 (de la 15 la 11 zile, în medie). În schimb, acest medicament nu a dovedit beneficii în ceea ce priveşte reducerea mortalităţii.


CLICK - Follow us on Google News