The Guardian: Studiile despre COVID folosesc date furnizate de o companie la care e angajat un model pentru adulți

04 Iun 2020 | scris de Monica Pavelescu

Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi, ulterior, mai multe state au modificat politici şi tratamente în cazul coronavirusului pe baza datelor eronate furnizate de o firmă de analiză statistică, situaţie care generează dubii şi asupra studiilor unor reviste prestigioase, scrie The Guardian.

The Guardian: Studiile despre COVID folosesc date furnizate de o companie la care e angajat un model pentru adulți

O investigaţie efectuată de The Guardian a evidențiat faptul că Surgisphere, o companie de analiză a datelor medicale, a furnizat informații de bază pentru numeroase studii efectuate în legătură cu SARS Cov-2, dar până acum nu a putut explica în mod adecvat sursele datelor ori metodologia.

Ce este surprinzător este faptul că nimeni dintre cei care ai folosit datele Surgisphere nu a sesizat că aceasta are printre angajați un scriitor de literatură ştiinţifico-fantastică şi un model pentru conţinut destinat adulţilor.

Datele pe care compania pretindea că le-a obţinut de la peste o mie de spitale din întreaga lume au format baza unor articole ştiinţifice care au condus la modificări ale politicilor privind tratamentele în cazul Covid-19 în ţări latino-americane.

De asemenea, datele au condus la decizia OMS şi a unor institute de cercetare din diverse ţări de oprire a testelor cu hidroxiclorochină.

Două dintre principalele publicaţii medicale din lume - The Lancet şi New England Journal of Medicine - au publicat studii elaborate pe baza datelor furnizate de firma de analizare a datelor medicale Surgisphere. Printre autorii analizelor se numără directorul companiei, Sapan Desai.

După ce le-a fost prezentat rezultatul anchetei publicate de The Guardian, ambele publicații medicale, The Lancet și  New England Journal of Medicine, au exprimat "preocupare" în legătură cu acest subiect.

Un audit independent asupra provenienţei şi validităţii datelor a fost comandat de autori neafiliaţi companiei Surgisphere, în contextul "preocupărilor generate asupra credibilităţii bazei de date".

Principalele informații evidențiate de ancheta The Guardian:

- verificările efectuate în materiale publice sugerează că despre angajaţi ai companiei Surgisphere sunt doar puţine date ori niciuna, neavând nici pregătire ştiinţifică;

- pagina de LinkedIn a companiei are mai puţin de 100 de persoane care urmăresc conţinutul, iar săptămâna trecută prezenta şase angajaţi. Miercuri, lista a fost redusă la trei angajaţi;

- deşi Surgisphere susţine că deţine una dintre cele mai mari baze de date despre spitale din lume, aproape că nu are deloc prezenţă online;

- până luni, secţiunea de "contacte" a site-ului Surgisphere direcţiona mesajele către o platformă WordPress a unui site de criptomonede, generând dubii asupra posibilităţii spitalelor de a se alătura bazei de date;

- Sapan Desai figurează în trei procese de malpraxis medical, care nu au legătură cu baza de date a Surgisphere. Desai a catalogat acuzaţiile care i-au fost aduse drept "nefondate";

- în anul 2008, Desai a lansat o campanie pentru colectarea de fonduri pe site-ul Indiegogo, promovând ceea ce a numit drept "un dispozitiv portabil de amplificare cognitivă de viitoare generaţie care poate ajuta la realizarea a ceea ce nu se credea a fi vreodată posibil"; dispozitivul nu a fost realizat;

- pagina de Wikipedia a lui Sapan Desai a fost ştearsă după adresarea întrebărilor referitoare la Surgisphere.

Testele la nivel global cu hidroxiclorochină au fost reluate
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat miercuri după-amiază reluarea testelor la nivel global cu hidroxiclorochină, după ce comisia proprie de monitorizare a siguranţei datelor nu a depistat creşterea riscurilor mortale pentru pacienţii care primesc tratamentul.


CLICK - Follow us on Google News