New York Times, studii. Imunitatea la COVID-19 ar putea dura cu anii, posibil, o viață întreagă

28 Mai 2021 | scris de Cristina Romanescu

Imunitatea la coronavirus durează cel puţin un an, posibil o viaţă, îmbunătăţindu-se în timp, în special pentru cei care au avut COVID-19 şi s-au şi vaccinat, relevă două studii citate de The New York Times.

New York Times, studii. Imunitatea la COVID-19 ar putea dura cu anii, posibil, o viață întreagă

Studiile sugerează că majoritatea persoanelor care s-au recuperat de la Covid-19 şi care au fost imunizate ulterior nu vor avea nevoie de rapeluri.

Cu toate acestea, persoanele vaccinate care nu au fost niciodată infectate ar putea avea nevoie de rapeuri ulterioare, la fel ca şi o minoritate care a fost infectată, dar nu a produs un răspuns imun robust.
 
În timpul studiilor au fost analizate persoanele care au fost expuse la coronavirus cu aproximativ un an în urmă. Celulele care păstrează o memorie a virusului persistă în măduva osoasă şi pot produce anticorpi ori de câte ori este nevoie, potrivit unuia dintre studii.

Celălalt studiu, postat online la BioRxiv a constatat că aceste aşa-numite celule B cu memorie continuă să se maturizeze şi să se întărească cel puţin 12 luni după infecţia iniţială.

”Lucrările sunt în concordanţă literatura de specialitate care sugerează că imunitatea provocată de infecţie şi vaccinare împotriva SARS-CoV-2 pare a fi de lungă durată”, a declarat Scott Hensley, imunolog la Universitatea din Pennsylvania.

Expertul american susţine că studiile pot calma temerile că imunitatea la virus este tranzitorie, cum este cazul coronavirusurilor care cauzează răceli comune, dar că aceşti viruşi se schimbă semnificativ la fiecare câţiva ani.  

”Motivul pentru care ne infectăm cu coronavirusuri comune în mod repetat de-a lungul vieţii ar putea avea mult mai mult de-a face cu variantele acestor viruşi, mai degrabă decât cu imunitatea”, a spus el.  

De fapt, celulele B de memorie produse ca răspuns la infecţia cu SARS-CoV-2 şi îmbunătăţite prin vaccinare sunt atât de puternice încât împiedică chiar şi variante ale virusului, potrivit Michel Nussenzweig, imunolog la Universitatea Rockefeller din New York care a condus unul dintre studii.

”Oamenii care au fost infectaţi şi vaccinaţi au într-adevăr un răspuns extraordinar, un set extraordinar de anticorpi. (...) Mă aştept să dureze mult timp”, a spus dr. Nussenzweig. 


CLICK - Follow us on Google News