Studiu. Numărul real al infectărilor, de cinci ori mai mare decât au identificat autoritățile

10 Feb 2021 | scris de Monica Pavelescu

În cadrul unei cercetări efectuate la  University of Texas Southwestern Medical Center, coordonate de profesorii Jungsik Noh și Gaudenz Danuser, oamenii de știință au estimat că în nouă dintre țările cu cele mai multe cazuri de coronavirus, numărul real al infectărilor a fost de cinci ori mai mare decât au identificat autoritățile.

Studiu. Numărul real al infectărilor, de cinci ori mai mare decât au identificat autoritățile

Folosind inteligența artificială, procesând și corelând numărul de teste efectuate, rata de pozitivare, dar și rata deceselor din fiecare stat american și din primele 50 de țări din lume cu cele mai multe cazuri confirmate oficial până acum, s-au căutat modelările statistice cele mai probabile evoluției reale a numărului de infectări cu coronavirus.

Modelarea generată a indicat faptul că în SUA, Belgia sau Regatul Unit, mai mult de 20% din populația totală a fost deja infectată cu coronavirus, chiar dacă numai 5% din populație a fost oficial infectată.

În țările cu cele mai grave statistici, algoritmul estimează că numărul real este și de peste cinci ori mai mare decât cel oficial.

În privința SUA, rezultatele produse de algoritm confirmă rezultatele unui studiu realizat în 46 de state, care a căutat procentul din populație care a dezvoltat deja anticorpi împotriva virusului.

Realizatorii studiului arată că deși statele lumii au raportat zilnic bilanțurile de coronavirus încă de la debutul pandemiei, indicatorii nu sunt cei reali, pentru că nu a fost testată toată populația și rareori au fost identificate toate contactele persoanelor infectate.

Acești indicatori au fost, însă, foarte importanți când autoritățile au luat decizii pentru a proteja sănătatea publică. 

“Luând în considerare că testele pozitive marchează doar vârful icebergului pandemiei, dimensiunile estimate prin acest studiu oferă informații cruciale pentru a determina severitatea COVID-19 pe regiuni”, au explicat coordonatorii cercetării, citați de Medical Xpress


CLICK - Follow us on Google News