Oxford, studiu. Orice cantitate de alcool consumată produce daune creierului

Autor:

Data:

Conform unui studiu efectuat la Oxford University, tipul de băutură consumat nu are nicio influență în ceea ce privește leziunile cerebrale, deteriorând creierul  mai mult decât orice alt produs ingerat în organism. informează The Guardian.

Practic, studiul relevă că creșterea consumului de alcool, produce reducerea volumului creierului, deci cu cât se bea mai mult, cu atât  se pierde mai mult abilitățile cognitive.

”Nu există un prag pentru daunele cauzate de consumul de alcool. Întregul creier pare să fie afectat, nu doar unele zone specifice, după cum se credea anterior", a declarat Anya Topiwala, conducătorul studiului efectuat la Oxford.

Studiul a analizat datele obținute de la 25.378 de pacienți comparând vârsta, sexul, educația, consumul de alcool și dimensiunea creierului.

S-a constatat că densitatea materiei cenușii a scăzut odată cu creșterea consumului săptămânal de alcool, ducând la reduceri ale volumului creierului cu până la 0,8%.

Procentul pare unul mic, dar este de patru ori mai mare decât cel provocat de alți factori de risc, cum ar fi fumatul.

Alcoolul afectează integritatea ”substanței albe” care conține fibre nervoase și contribuie la apariția unor boli precum demența și Alzheimer chiar și atunci când este consumat în cantități mici.

Potrivit cercetătorilor de la Oxford, oamenii care consumă alcool cu măsură aparțin claselor sociale înstărite și educate: dacă par mai sănătoși este pentru că, în general, trăiesc mai bine, nu pentru că beau puțin.

Studiile care au susținut ideea potrivit căreia consumul de vin este mai bun decât consumul de bere sau alt alcool ar trebui revizuite: tipul de băutură nu are nicio diferență în ceea ce privește leziunile cerebrale.

Cu doar cinci ani în urmă, autoritățile sanitare britanice sugerau să nu depășească 14 unități de alcool pe săptămână, adică 14 pahare mici cu vin sau tot atâtea cu bere.

În cazul în care rezultatele Oxford sunt confirmate, toate datele de până acum vor trebui revizuite.

Dar… puburile din Marea Britanie tocmai s-au redeschis, iar managerii nu vor să audă de vești proaste.

Leave a Comment