CNN. Studiu - un antidepresiv ieftin ar putea reduce riscul de a dezvolta o formă gravă de COVID

28 Oct 2021 | scris de Cristina Romanescu

Un medicament se înscrie pe lista celor care ar putea reduce riscul de deces sau de spitalizare al persoanelor predispuse să facă o formă gravă de COVID, potrivit rezultatelor unui studiu făcut în Brazilia, relatează CNN.

CNN. Studiu - un antidepresiv ieftin ar putea reduce riscul de a dezvolta o formă gravă de COVID

Este vorba de un medicament folosit în tratamentul pentru depresie și tulburare obsesiv-compulsivă, cunoscut sub numele de fluvoxamină, care ajută la creșterea nivelului de serotonină din creier, dar care, conform studiului citat, are și o acțiune antiinflamatoare.

Antidepresivul este comercializat sub denumirea Luvox, este ieftin și disponil la scară largă. 

”Fluvoxamina poate reduce producția de molecule inflamatorii numite citokine, care pot fi declanșate de infecția cu SARS-CoV-2”, a spus Angela Reiersen, profesor asociat de psihiatrie la Universitatea Washington din St. Louis, și coautor al studiului.

De asemenea, rezultatele studiului au demonstrat că medicamentul mai poate reduce și trombocitele din sânge, lucru care poate afecta coagulare ce apare în urma infecției cu COVID.

Cercetătorii au testat antidepresivul pe aproape 1.500 de brazilieni recent infectați cu coronavirus, care erau expuși riscului de îmbolnăvire severă.

Cercetătoarea Angela Reiersen și alți experți care au realizat studiul au oferit la 741 de voluntari cu COVID înscriți în studiu 100 mg de fluvoxamină de două ori pe zi timp de 10 zile, în timp ce restul de 756 de voluntari au primit placebo.

În grupul care a luat medicamentul, aproximativ 11% au avut nevoie de spitalizare sau de o ședere prelungită la Urgențe, comparativ cu 16% dintre cei cei cărora li sa administrat placebo.

Cercetătorii au mai spus că sunt necesare mai multe studii pentru a vedea dacă medicamentul ar putea fi adăugat la tratamentele administrate pacienților cu coronavirus, dar el este ieftin.

”Un tratament de 10 zile cu fluvoxamină costă aproximativ 4 dolari chiar și în țări cu resurse medii și bune. Având în vedere siguranța fluvoxaminei, tolerabilitatea, ușurința de utilizare, costul scăzut și disponibilitatea pe scară largă, aceste constatări ar putea influența liniile directoare naționale și internaționale privind managementul clinic al COVID-19”, au concluzionat cercetătorii.


CLICK - Follow us on Google News