Studiu. O anumită formă a unei gene din ADN are legătură cu formarea dependențelor de alcool, jocuri video sau internet
Un studiu publicat în revista Personalised Medicine explică faptul că că moștenirea genetică este responsabilă în proporție de 50% – 70% pentru apariția unei dependențe, iar restul este contribuția factorilor de mediu, informează The Telegraph.
În urma analizei ADN-ului a peste 3.000 de persoane, studiul efectuat la Universitatea Semmelweis din Budapesta, a indicat existența unei forme a unei gene care poate produce comportamente care, în final, duc la apariția unor dependențe.
Studiul a constatat că forma “A” a genei FOXN3 este des întâlnită la persoanele care consumă alcool de cel puțin șase ori într-o lună.
De asemenea, această formă este frecvent identificată și în ADN-ul celor care au un risc crescut de a fi dependenți de internet sau jocuri de noroc.
În schimb, forma “G” a aceleiași gene, FOXN3, nu are legătură cu dependențele de alcool, jocuri video sau internet, ci este asociată cu dependența de exerciții fizice.
Dr. Zsolt Demetrovics, profesor de Psihologie la Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta, a apreciat că descoperirile “contribuie la lărgirea cunoașterii științifice despre dependențe, care afectează milioane de oameni din întreaga lume”.
Un alt studiu, din 2020, s-a constatat faptul că poate exista o legătură între dependența de alcool și cea de internet, însă nu a fost descoperit și ce anume provoacă legătura.