3dots.ro

The Guardian. Răspunsul sistemului imunitar la reinfectarea cu coronavirus este mai rapid, mai puternic și ar putea dura ani de zile

The Guardian. Răspunsul sistemului imunitar la reinfectarea cu coronavirus este mai rapid, mai puternic și ar putea dura ani de zile

Cercetători de la Rockefeller University din New York au descoperit cele mai puternice indicii de până acum că oamenii care s-au vindecat de Covid ar putea avea o apărare mai rapidă și mai eficientă în fața coronavirusului, dacă se reinfectează, relatează The Guardian.

Oamenii de știință americani au descoperit nu doar că sistemul imunitar al organismului uman recunoaște coronavirusul, dar și că îmbunătățește calitatea anticorpilor protectori după o infectare, permițând corpului să declanșeze un atac rapid și puternic în cazul unei noi infectări virusul.

Când o persoană este infectată cu coronavirus, sistemul imunitar lansează un atac împotriva acestuia pe mai multe paliere.

Una dintre formele de protecție provine de la celulele T, care caută și distrug celulele infectate și previn astfel răspândirea virusului. Cel de-al doilea palier implică celulele B, care eliberează anticorpi în sânge și care împiedică virușii să invadeze celulele.

După vindecare, sistemul imunitar memorează structura virusului prin așa numitele celule T de memorie și celule B de memorie.

Mai multe studii au indicat faptul că după infectare nivelul de anticorpi scade după câteva luni, ceea ce a stârnit îngrijorări că cei vindecații ar putea să-și piardă imunitatea rapid.

În studiul efectuat pe 87 de pacienți infectați cu coronavirus, cercetătorii americani au confirmat această scădere a nivelului de anticorpi, la aproximativ o cincime din nivelul maxim, după circa șase luni, dar sunt de părere că acest lucru contează prea mult.

Oamenii de știință au examinat memoria sistemului imunitar și au constatat că la șase luni de la infectare anticorpii produși de celulele de memorie B au evoluat pentru a deveni mai puternici. Anticorpii perfecționați pot fi eliberați în ziua următoare unei reinfectări, în loc de circa două săptămâni, cum se întâmplă în cazul unei prime infecții.

Cercetătorii au mai observat cantități mici de coronavirus, sau fragmente de proteine de particule virale inactive, în intestinele pacienților și care ajută, aparent, la menținerea memoriei sistemului imunitar. Se crede că aceste rămășițe de virus nu sunt nocive.

“Nu știm cât de mult va dura protecția, dar ar putea fi un interval lung de timp. Ar putea fi ani de zile.”

Studiul nu a fost supus încă procedurii de revizuire științifică.

Charles Bangham, profesor de imunologie la Imperial College London și care nu a fost implicat în studiu, afirmă că cercetările indică “o foarte bună șansă ca, dacă ești reexpus la virus, să dezvolți un răspuns imunitar mai rapid”.

“Este o veste bună pentru oricine care a fost infectat cu coronavirus”, spune și Arne Akbar, profesor de imunologie la University College London, care mai precizează că și în cazul coronavirusului sistemul imunitar este ca o armată care se retrage odată cu dispariția amenințării, dar este pregătită pentru o viitoare invazie.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs