Studiu. Un mic dejun copios și o cină frugală nu au ca rezultat arderea mai multor calorii

Consumul majorității caloriilor dimineața în loc de seara nu îi ajută pe oameni să slăbească, informează NBC News, citând un studiu recent.

Teoria conform căreia un mic dejun copios și o cină ușoară ajută oamenii să ardă mai multe calorii este combătuta printr-un studiu realizat de Alexandra Johnstone, cercetător la Universitatea Aberdeen din Scoția, și publicat de revista Cell Metabolism.

Rezultatele obținute se bazează pe un experiment controlat la care au participat 30 de adulți din Marea Britanie care erau obezi sau supraponderali.

Timp de patru săptămâni, participanții au urmat doar una dintre cele două diete: aproximativ jumătate dintre ei au consumat 45% din caloriile zilnice la micul dejun, urmat de 35% la prânz și 20% la cină. Cealaltă jumătate a consumat 20% din caloriile zilnice la micul dejun, urmat de 35% la prânz și 45% la cină.

Ambele grupuri au consumat în jur de 1.700 de calorii pe zi. Micul dejun consistent a constat în alimente precum cereale, pâine prăjită, ouă, cârnați, smoothie-uri și iaurt.

Cinele bogate au constat în alimente precum stroganoff de vită și ciuperci cu orez, paste bolognese sau cotlete de porc cu cartofi și mazăre.

Ulterior, s-a făcut schimb, membrii unuia urmând regimul celuilalt grup timp de încă patru săptămâni.

La finalul studiului, cercetătorii au constatat că, indiferent de modul în care a fost distribuită ponderea caloriilor în mesele zilnice, rezultatul a fost același: subiecții au pierdut în jur de 2,5 kilograme, indiferent de grupul din care au făcut parte .

Rezultatele obținute în cadrul acestui studiu relevă că "nu există un efect magic de ardere a grăsimilor din cauza momentului în care iei masa", potrivit lui Courtney Peterson, profesor asociat de științe nutriționale la Universitatea Alabama din Birmingham.

Cu toate acestea, persoanele participante la studiu au spus că s-au simțit mai puțin înfometate pe parcursul zilei atunci când au consumat cea mai mare parte a caloriilor la micul dejun.

Așadar, este posibil ca micul dejun copios să ajute la pierderea în greutate pe perioade mai lungi de timp prin scăderea apetitului, a spus Peterson.

"Există două moduri de a pierde în greutate: Fie puteți arde mai multe calorii prin sport, fie puteți mânca mai puțin", a concluzionat cercetătorul.

Alexandra Johnstone, autorul principal al studiului și cercetător la Universitatea Aberdeen din Scoția, a declarat că un mic dejun copios ar putea, de asemenea, să îi ajute potențial pe oameni "să își controleze apetitul pentru a se ține de o dietă care să țină cont de calorii".

Mesele timpurii ar putea avea în continuare beneficii

Spre deosebire de studiul britanic, alte cercetări au sugerat că persoanele care mănâncă un mic dejun copios pot înregistra scăderi ale indicelui de masă corporală.

Martha Belury, profesor de nutriție la Ohio State University, a declarat că în cadrul noului studiu s-ar fi putut constata un efect mai pronunțat de pierdere în greutate dacă subiecților li s-ar fi oferit mai multe alimente bogate în nutrienți.

Dar, lăsând la o parte pierderea în greutate, pot exista și alte motive bune pentru a lua un mic dejun consistent.

Johnstone spune că oamenii sunt mai sensibili la insulină în cursul dimineții, așa că o masă devreme ar putea ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge.

Pe de altă parte, mâncatul prea târziu în timpul nopții – după ora 20.00, a spus Peterson – ar putea crește nivelul de zahăr din sânge și ar putea fi cauza pentru care organismul stochează mai multă energie sub formă de grăsime.

Studiul echipei conduse de Johnstone nu a observat o îmbunătățire a nivelului de zahăr din sânge în urma unui mic dejun copios. Dar un alt studiu efectuat în Israel pe femei supraponderale sau obeze a observat o îmbunătățire a nivelului de zahăr din sânge în rândul celor care au luat un mic dejun de 700 de calorii, urmat de un prânz de 500 de calorii și o cină de 200 de calorii.

Noile cercetări sunt relevante și în cazul postului intermitent, un program de alimentație în care aportul de alimente este limitat la o anumită fereastră – de obicei opt ore în timpul zilei.

"Ceea ce ar sugera acest studiu este că, atunci când oamenii fac o alimentație limitată în timp, ar fi bine să mănânce în perioada de dimineață până după-amiază", a declarat Johnstone.

Acest lucru se datorează probabil faptului că oamenii care postesc dimineața se simt mai înfometați după-amiaza și seara, astfel încât ajung la mai multe calorii decât cei care încep să mănânce mai devreme, afirmă Peterson.

Ca și în cazul strategiei ce presupune un mic dejun îmbelșugat, relația dintre postul intermitent și pierderea în greutate este complicată.

"Aproximativ jumătate din studii constată un efect de pierdere în greutate și jumătate nu", a spus Peterson. "Pentru mine, acest lucru sugerează că există probabil un beneficiu, dar trebuie să aprofundăm studiile pentru a demonstra acest lucru".