La Stampa, studiu: Varianta Omicron se răspândește mai intens în zonele în care expunerea la razele solare e mai mică

01 Ian 2022 | scris de Cristina Romanescu

La nivel global, numărul infectărilor cu COVID este influențat și de starea climatică, indică datele științifice analizate de Universitatea Cattolica del Sacro Cuore din Milano.

La Stampa, studiu: Varianta Omicron se răspândește mai intens în zonele în care expunerea la razele solare e mai mică

Cu cât o zonă este expusă mai mult timp la lumina soarelui, cu atât mai mică este circulația SARS-CoV-2, scrie La Stampa.

Roberto Cauda, profesor doctor de boli infecțioase la Universitatea Cattolica del Sacro Cuore, membru științific al Agenției Europene a Medicamentului, a declarat că analiza echipei sale s-a bazat pe studiile efectuate de mai multe echipe de cercetători din diferite țări, care au studiat impactul luminii solare asupra răspândirii COVID, interpolându-l cu numărul de decese.

În prezent, se poate afirma că într-o zonă care are parte de mai multă expunere la lumina soarelui, circulația Omicron este mai redusă.

În plus, analizând evoluția tuturor variantelor dominante ale SARS-CoV-2, s-a constatat că în anotimpurile mai calde, când oamenii petrec mai mult timp în aer liber, riscul de infectare prin particule de salivă și aerosoli, care se produce indoor, a fost mult mai redus.

Acest aspect nu certifică faptul că virusul nu s-a răspândit și în zone cu temperaturi exterioare ridicate, cum ar fi Brazilia sau California, însă și acolo a fost demonstrată capacitatea antivirală a razelor solare.

De altfel, capacitatea razelor solare de a anihila virușii este de mult cunoscută și aplicată în centrele de tratament, prin helioterapie.


CLICK - Follow us on Google News