3dots.ro

Studiu. Vaccinurile nu pot opri transmiterea variantei Delta. Tulpina columbiană, semne de evitare a răspunsului imunitar declanșat de vaccinuri

Studiu. Vaccinurile nu pot opri transmiterea variantei Delta. Tulpina columbiană, semne de evitare a răspunsului imunitar declanșat de vaccinuri
Din articol:

Un studiu realizat de oamenii de știință de la Public Health England relevă faptul că există indicii că persoanele care au fost vaccinate împotriva COVID-19 ar putea transmite varianta Delta a virusului la fel de ușor ca și cele care nu au fost vaccinat, informează Reuters.

Constatările britanicilor sunt în concordanță cu cele ale Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC), care săptămâna trecută și-a exprimat public îngrijorarea că persoanele vaccinate și infectate cu tulpina Delta ar putea, spre deosebire de alte variante, să îl transmită cu ușurință.

Varianta Delta, foarte infecțioasă, a devenit tipul de coronavirus dominant la nivel mondial, întreținând o pandemie care a ucis deja peste 4,4 milioane de persoane în întreaga lume.

”Unele constatări inițiale (…) indică faptul că nivelurile de virus la cei care devin infectați cu Delta după ce au fost deja vaccinați pot fi similare cu nivelurile găsite la persoanele nevaccinate”, declară Public Health England (PHE), într-un comunicat.

”Acest lucru ar putea avea implicații în ceea ce privește infecțiozitatea oamenilor, indiferent dacă au fost sau nu vaccinați. Cu toate acestea, aceasta este o analiză timpurie și sunt necesare alte studii specifice pentru a confirma dacă acesta este cazul”, a adăugat PHE.

Instituția a declarat că, dintre cazurile confirmate de Delta care au ajuns să fie spitalizate începând cu 19 iulie, 55,1% nu au fost vaccinate, în timp ce 34,9% au primit două doze de vaccin COVID-19.

Aproape 75% din populația britanică a primit două doze de vaccin, iar PHE a declarat că ”pe măsură ce o mai mare parte a populației se vaccinează, vom vedea un procent relativ mai mare de persoane vaccinate în spital”.

Cercetătorii studiază tulpina columbiană
Separat, PHE a declarat că o altă variantă, cunoscută sub numele de B.1.621, depistată pentru prima dată în Columbia, a dat semne de evitare a răspunsului imunitar declanșat fie de vaccinurile COVID-19, fie de o infecție anterioară.

PHE a etichetat această variantă ca fiind ”în curs de investigare”, dar nu a declarat-o ”variantă îngrijorătoare” – o denumire care poate declanșa reacții politice puternice.

”Există dovezi preliminare de laborator care sugerează că vaccinarea și infecția anterioară ar putea fi mai puțin eficiente în prevenirea infecției cu (B.1.621)”, a declarat PHE, adăugând că au existat 37 de cazuri confirmate de variantă în Anglia.

”Cu toate acestea, aceste date sunt foarte limitate și sunt necesare mai multe cercetări. Nu există dovezi care să sugereze că (aceasta) este mai transmisibilă decât varianta Delta”, au explicat cercetătorii.

© 2025 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs