Tratament inovator, cu vindecare completă a pacienților cu leucemie considerată incurabilă

03 Sep 2019 | scris de Anita Raicu

Un nou tratament pentru o formă de leucemie, ce până acum era considerată incurabilă, este apreciat de oamenii de știință după ce mai mulți pacienți s-au vindecat total de această boală, datorită acestuia.

Tratament inovator, cu vindecare completă a pacienților cu leucemie considerată incurabilă

Pacienții au fost tratați cu o versiune nouă, mai rapidă, a terapiei CAR-T, în care sistemul imunitar e folosit pentru a lupta cu celulele maligne. Noua tehnica a vizat reducerea efectelor secundare a tratamentului deja aplicat în majoritatea cazurilor de leucemie, iar pacienții erau copii, relatează The Independent.

Tratamentul pentru leucemie acută limfoblastică presupune creșterea sistemului imunitar de a acționa împotriva celulelor canceroase. Terapia CAR-T este una inovatoare care presupune recoltare a limfocitelor T de la pacient, care apoi sunt modificate în laborator astfel încât să distrugă celulele tumorale, fiind apoi reintroduse pacientului.

În timpul procesului, 14 pacienți ai spitalului Great Ormond Street, din Londra, cu o tulpină incurabilă de leucemie acută limfoblastică au primit tratamentul îmbunătățit de CAR-T, iar 12 pacienți nu au mai avut urmă de leucemie după trei luni. Cu toate astea, doar cinci dintre aceștia au rămas vindecați complet de leucemie.

”Terapia CAR-T este un exemplu fantastic de a folosi sistemul imunitar pentru a ținti, în mod specific, celulele canceroase. Chiar dacă nu funcționează pentru toată lumea, poate oferi speranță celor care au rămas fără alte opțiuni”, a declarat profesorul Persis Amrolia, cel care a condus cercetarea.

”Suntem la începutul acestui tratament nou iar în următorii ani, sper că îl vom îmbunătăți pentru a-l face mai sigur și mai eficient. Efectele secundare ale CAR-T pot fi severe, așa că sperăm ca aceasta nouă terapie să reducă riscul acesta”, a adăugat expertul.

Rata de supraviețuire a copiilor care suferă de leucemie limfoblastică acută a crescut de la sub 10%, în 1960, până la 90% în 2015, cu toate că rata de supraviețuire e mai mică în cazul bebelușilor.