UK. Test de sânge care ar putea depista peste 50 de forme de cancer în formă incipientă

27 Noi 2020

Autoritățile medicale din Marea Britanie vor introduce din 2021 un test de sânge care ar putea detecta peste 50 de forme de cancer în formă incipientă.

UK. Test de sânge care ar putea depista peste 50 de forme de cancer în formă incipientă

Dacă va avea succes, testul de sânge, cunoscut sub numele de Galleri, ar putea revoluţiona diagnosticarea precoce a cancerului şi ar putea salva mii de vieţi, identificând simptomele suficient de rapid pentru ca tratamentul prompt să facă diferenţa între viaţă şi moarte, relatează The Guardian.

”Depistarea precoce, în special pentru afecţiunile greu de tratat, cum ar fi cancerul ovarian şi pancreatic, are potenţialul de a salva multe vieţi.

Prin urmare, acest test de sânge promiţător ar putea revoluţiona îngrijirea cancerului, ajutând alte mii de oameni să primească un tratament de succes”, a declarat Sir Simon Stevens, directorul executiv al NHS Anglia, Autoritatea Naţională de Sănătate.

Testul de sânge Galleri, care verifică modificările moleculare, a fost dezvoltat de Graal, o companie din California.

Testul va fi utilizat iniţial pe 165.000 de britanici cu vârste cuprinse între 50 şi 79 de ani, dintre care 140.000, fără simptome.

Dacă, în urma studiului, se va constata că testul de sânge poate detecta cancerul devreme, acesta va deveni disponibil publicului în decursul acestui deceniu, conform sursei citate. 

Un studiu publicat de Circulating Cell-free Genome Atlas după examinarea testului Galleri, utilizat pe 6.689 de participanţi, a produs rezultate foarte încurajatoare în peste 50 de tipuri de cancer diferite, în diferite stadii de dezvoltare.


CLICK - Follow us on Google News