Italia. Testul rapid de salivă pentru depistarea coronavirusului este gata

07 Mai 2020 | scris de Anita Raicu

Universitatea Insubria din Varese anunță că a descoperit o procedură de test al salivei pentru detectarea prezenței coronavirusului în organism și că acesta va intra în curând în producție relatează Rai News.

Italia. Testul rapid de salivă pentru depistarea coronavirusului este gata

Testul este rezultatul unui studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Insubria împreună cu medicii de la Agenția Socio-Sanitară Teritorială (ASST) Sette Laghi.

Cercetarea s-a desfășurat în laboratorul de Microbiologie de la Spitalul Circolo di Varese, unde timp de două săptămâni, în perioada 16 aprilie - 4 mai, au fost examinate probele de salivă ale 137 de subiecți supuși exudatului, fiecare probă fiind evaluată cu două teste: cel molecular și cel experimental.

Principiul pe baza căruia funcționează acest test este similar cu cel al celui de sarcină, reactivitatea anumitor substanțe în prezența virusului. Câteva picături de salivă diluată cu o soluție specială se aplică pe o bandă mică de hârtie absorbantă, iar rezultatul se obține între 3 și 6 minute, reacțiile chimice evidențiind o liniuță pentru un test negativ și două pentru cel pozitiv.

”Testul rapid este simplu și sigur de utilizat și permite realizarea unui screening rapid al populației. Scopul este identificarea subiecților pozitivi la coronavirus, în special purtătorii asimptomatici ai virusului, care trebuie trimiși ulterior să efectueze testele de referință care, pe baza metodelor moleculare, necesită un laborator cu timp de prelucrare mai lung”, a explicat profesorul Lorenzo Azzi, unul dintre creatorii testului.

”Din datele pe care le-am colectat, sensibilitatea testului a fost ridicată, cu spațiu de îmbunătățire prevăzut deja pentru prototiparea industrială. Această trecere de la studierea până la realizarea unui proiect în favoarea comunității dă o valoare deosebită activității de cercetare științifică”, a explicat profesorul de biochimie Mauro Fasano, responsabil pentru procesul de transfer tehnologic.

”Testul nostru salivar este atât de simplu încât poate fi utilizat realmente de oricine, Certificatul pentru utilizare autonomă necesită o perioadă mai îndelungată pentru obținerea aprobării, în timp ce pentru a-l obține pe cel sub supraveghere medicală sunt necesare doar 15 zile.

Prin urmare, testul, la fel ca cel serologic, va fi inițial gestionat de un reprezentant sanitar, care colaborează de exemplu cu poliția pentru verificări sau cu o companie care dorește să supună angajații la test. Sperăm că poate fi pus și la dispoziția medicilor generaliști”, a subliniat profesorul Fasano.

Universitatea Insubria a încheiat un acord cu NatrixLab din Reggio Emilia pentru a implementa rezultatele cercetării în producție, iar în acest fel se va putea trece la efectuarea testului la scară largă și la costuri reduse. 


CLICK - Follow us on Google News