Un nou test de sânge ar putea depista cancerul cu patru ani înainte de apariția simptomelor

Autor:

Cercetătorii chinezi au conceput un test de sânge non-invaziv – PanSeer – care detectează cancerul cu patru ani înainte de primele simptome, la 95% din cazuri, scrie The Guardian.

”Am demonstrat că cinci tipuri de cancer pot fi depistate printr-un test de sânge bazat pe metilare ADN, cu patru ani înainte de diagnostic”, a scris echipa de cercetători în revista Nature Communications.

Se mai precizează faptul că testul nu prezice cancerul, ci mai degrabă detectează excrescenţele canceroase care nu provoacă simptome.

Astfel de teste, cunoscute sub numele de ”biopsii lichide”, au devenit punctul central al multor cercetări, deoarece oferă o modalitate non-invazivă de analizare a pacienţilor.

Nu este primul studiu care a raportat rezultate pozitive pentru depistarea timpurie a cancerului printr-un test de sânge. Cu toate acestea, echipa a spus că cercetarea a fost interesantă, deoarece a demonstrat încă o dată că boala poate fi detectată înainte ca pacienţii să prezinte orice simptome.

Rezultatele studiului au revelat că testul de sânge PanSeer a depistat cancerul la 88% dintre participanţii care au fost deja diagnosticaţi şi la 95% dintre participanţii care nu au fost diagnosticaţi cu cancer, însă ulterior au continuat să dezvolte boala.

Totuşi, studiul s-a bazat pe un număr mic de cazuri, iar testul nu poate identifica concret despre ce tip de cancer este vorba.

Leave a Comment