3dots.ro

Cât de sigure sunt testele COVID-19? La CFR Cluj, cei 23 de pozitivi erau, de fapt, sănătoși

Cât de sigure sunt testele COVID-19? La CFR Cluj, cei 23 de pozitivi erau, de fapt, sănătoși
Din articol:

În ultimele săptămâni, în România a crescut spectaculos capacitatea de testare COVID-19 și, așa cum era și firesc, numărul cazurilor noi de infecție cu noul coronavirus a crescut constant.

Testarea populației este una din metodele de împiedicare a răspândirii noului coronavirus, identificând bolnavii și permițând izolarea lor.

Numai mai multe întâmplări petrecute în fotbalul românesc, pare să pună la îndoială serios acuratețea unora dintre testele efectuate. 

Concret, în ultima perioadă, au apărut situaţii în care persoane pozitive la o primă testare, au avut-o pe următoarea negativă. 

– Cabral, jucător de la Poli Iaşi – testat pozitiv, sâmbătă dimineaţă. Dacă o persoană obișnuită, din acel moment, soarta lui era pecetluită: bolnav de COVID-19! Fiind sportiv, a beneficiat de încă două teste, în aceeaşi zi, ambele negative! Fotbalistul a şi jucat, duminică, la 24 de ore, după ce fusese diagnosticat cu COVID-19.

– Cinci angajaţi de la baza Federaţiei Române de Fotbal de la Mogoşoaia, pozitivi la prima testare, au devenit negativi la a doua, dar au rămas în izolare. 

Situaţia cea mai dificil de înțeles este cea petrecută la CFR Cluj, club la care au fost depistate la un moment dat 26 de cazuri, pentru ca în final niciunul să nu fi fost pozitiv. 

Trei dintre cazuri, aparţinând jucătorilor Petrilă, Golofca şi Bălgrădean, la retestare au fost negative. 

În mod normal, toţi bolnavii CFR-ului ar fi trebuit să fie internaţi la un spital din Bucureşti, deoarece au fost testaţi aici. Totuşi, la intervenţia clubului, ei au fost trimişi la Cluj şi, cu mici excepţii, s-au izolat acasă.

”Dacă l-am fi lăsat pe magaziner să meargă într-un spital din Bucureşti, l-ar fi internat într-un salon cu oameni bolnavi, deci ar fi fost şanse mari să ia şi el virusul. Acum au ieşit negative analizele. Are diabet şi mai are şi probleme la inimă. Internarea cu bolnavi de COVID-19 i-ar fi putut fi fatală“, au dezvăluit surse din club, pentru gsp.ro.

”Ca urmare a ultimelor informatii apărute în presă referitor la cele 23 persoane testate pozitiv de către o clinică privată atât la Bucureşti, cât şi la Cluj-Napoca săptămâna trecută, dorim să facem următoarele precizări:

Clubul CFR 1907 Cluj a respectat absolut toate măsurile cuprinse în Protocoalele MTS/FRF/LPF şi toate recomandările venite din partea autorităţilor. Am dat dovadă de transparenţă în relaţia cu autorităţile statului şi ne-am luat toate măsurile de prevenţie posibile pentru a opri răspândirea acestui virus.   

În urma investigaţiilor şi retestărilor efectuate în ultimele zile s-a dovedit faptul că din totalul de 23 de persoane depistate pozitiv NICIUNA nu este şi nici nu a fost infectată cu virusul SARS-CoV-2, aşadar testele efectuate iniţial au fost fals-pozitive.

Toți cei implicați în viața echipei: jucători, conducători și angajați, alături de familiile noastre, am trecut printr-o perioadă extrem de dificilă, suntem epuizați de eforturile depuse și de stresul la care am fost supuși.

Am avut oameni profesioniști în jurul nostru cărora le suntem extrem de recunoscători.

Mulțumim mult conducerii și angajaților de la Spitalul de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, personal care a dat dovadă de mare profesionalism. Le mulțumim suporterilor care au fost alături de noi în această perioadă grea. Susținerea lor și faptul că i-am simțit aproape ne-a dat putere să trecem peste aceste momente dificile.

În următoarea perioadă vom analiza tot ceea s-a întâmplat în jurul echipei în ultimele zile și vom lua o decizie în acest sens. Acum ne concentrăm la cele trei meciuri rămase de disputat.”, scrie într-un comunicat de presă al clubului CFR Cluj.

Conform unor surse citate de gsp.ro, clubul CFR Cluj ar intenționa să dea în judecată clinica privată la care au fost obținute rezultatele pozitive și să ceară daune.

Explicația medicului Virgil Musta

Într-o intervenţie la Digi Sport, doctorul Virgil Musta a încercat să ofere explicaţii pentru rezultatele contradictorii oferite de testele făcute la clinici diferite:

”E o situaţie inedită şi interesantă. Mi-e foarte greu să spun exact, pentru că, teoretic, se poate ca testele pozitive sau cele negative să fie fals pozitive sau fals negative din mai multe motive. 

Poate fi tehnica care s-a folosit sau poate inadecvenţe în martorul care s-a luat în considerare când s-au făcut testele. Probabil, deficienţe în procedura efectuării testelor. Pot exista şi alte cauze pe care aş prefera să nu le comentez.

Am avut şi noi o situaţie în Timişoara, la Spitalul Odobescu, când s-au născut în aceeaşi perioadă nouă copii. Aceştia au fost testaţi pozitiv la COVID-19. Deoarece se ştie că nu se transmite virusul de la mamă la făt am fost contrariat, am repetat testul şi am contestat că tehnica folosită n-a fost cea corespunzătoare şi au ieşit fals pozitive.

Din punct de vedere medical există riscul ca testele să nu aibă sensibilitate 100%, dar asta nu se întâmplă la 10 persoane în acelaşi timp. Cel mai probabil, a fost o greşeală în efectuarea testului.

Depinde şi de performanţa echipamentelor care efectuează investigaţia de laborator, dar aş prefera să nu intru în subiect, pentru că, după, toată lumea ar găsi o modalitate de a fenta testul”, a declarat medicul Virgil Musta.

© 2025 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs