The Guardian. Studiu: O formă gravă de Covid dublează riscul de deces în anul care urmează

Pacienții care trec printr-o formă gravă de Covid prezintă un risc dublu de deces în anul următor, faţă de cei neinfectaţi sau la care boala s-a manifestat prin simptome uşoare, potrivit unui studiu citat de The Guardian.

Studiul efectuat de un grup de cercetare de la Florida University a urmărit modul în care infecțiile cu coronavirus afectează starea de sănătate pe termen lung și a fost publicat în Frontiers in Medicine.

"Am efectuat un studiu anterior care a arătat că pacienţii cu COVID-19 sever care s-au recuperat au avut un risc semnificativ mai mare de a fi spitalizaţi în următoarele şase luni.

Acest nou studiu a extins acest lucru pentru a investiga riscul de mortalitate în următoarele 12 luni", a declarat profesorul Arch Mainous de la Universitatea din Florida, autorul principal al studiului.

Baza cercetării a fost oferită de analiza dosarelor medicale ale 13.638 de pacienţi, dintre care 178 de persoane au trecut printr-o formă gravă a bolii, iar 246 au avut forme moderate sau ușoare, restul nefiind infectați, lucru certificat de un test PCR pentru COVID-19.

De asemenea, bolile cronice ale pacienților incluși în studiu au fost 

Comorbiditățile și variabilele demografice care ar fi putut provoca confuzie în rezultatele studiului au fost colectate la momentul inițial pentru fiecare membru al grupului de studiu.

Studiul a constatat că pacienţii care avut forme grave de  COVID-19 au prezentat un risc semnificativ mai mare de deces în următorul an, o tendinţă care a fost deosebit de notabilă în rândul celor cu vârsta sub 65 de ani. 

Petrecute după o perioadă mare după ce s-a trecut prin boală, decesele acestor persoane nu au fost asociate de familie sau doctori cu COVID-19, cauzele producerii lor nefiind corelate în mod normal cu virusul.

Această situație conduce la ipoteza că pacienţii au suferit un declin general al stării lor de sănătate care i-a făcut vulnerabili.

"Din moment ce ştim acum că există un risc substanţial de deces din cauza a ceea ce ar fi probabil considerat a fi o complicaţie nerecunoscută a COVID-19, trebuie să fim şi mai vigilenţi în ceea ce priveşte diminuarea episoadelor severe de COVID-19.

A risca şi a spera la un tratament de succes în spital nu transmite imaginea completă a impactului COVID-19.

Recomandarea noastră în acest moment este să folosim măsuri preventive, cum ar fi vaccinarea, pentru a preveni episoadele severe de COVID-19", a declarat Mainous.

COVID-19 poate provoca simptome severe şi moartea persoanelor vulnerabile. Unii oameni se confruntă, de asemenea, cu simptome Covid pe termen lung, semne şi simptome care durează câteva săptămâni sau luni după infectare. Simptome precum oboseala şi dificultăţi de respiraţie pot persista luni de zile după ce infecţia a trecut.

Urmăriți-ne pe Google News - 3DOTS Stories