Ţigările electronice, leziuni similare inhalării gazului produs de armele chimice

Autor:

Leziunile pacienților cu afecțiuni pulmonare asociate inhalării vaporilor de nicotină sau marijuana proveniţi din ţigările electronice sunt similare elor prezentate de persoanele expuse gazelor toxice, concluzionează un studiu făcut de specialiştii de la Mayo Clinic într-un raport citat de New York Times.

Concluziile au fost publicate ieri, în ”The New England Journal of Medicine“ și au avut la bază studiul a 17 mostre de țesut provenit din plămânii unor pacienți fumători de țigări electronice din SUA –  13 bărbaţi şi 4 femei, cu vârste între 19 şi 67 de ani, 70% fiind fumători ţigări electronice cu marijuana sau canabis, dintre care doi au decedat. 

”În toate cele 17 cazuri, am descoperit un tipar al leziunilor care arătau ca şi cum plămânii ar fi fost expuşi la substanţe chimice toxice, vapori toxici sau arsuri chimice.

Ca să fiu sincer, arătau precum leziunile pe care te-ai aştepta să le vezi la un muncitor nefericit, victimă a unui accident industrial în care ţevi mari, pline cu substanţe chimice s-au revărsat, expunând persoana unui fum toxic care i-a ars căile respiratorii“, a afirmat dr. Brandon T. Larsen, patolog la Mayo Clinic, Scottsdale, Arizona.

Leziunile seamănă, totodată, cu ale persoanelor expuse la gaz muştar, un gaz extrem de toxic pe bază de sulf şi clor, folosit ca armă chimică în timpul Primului Război Mondial, a mai spus specialistul.

Substanţele toxice responsabile de producerea acestor leziuni nu au putut fi, deocamdată, identificată. Totodată, nu s-a putut identifica dacă sursa afecțiunilor rezidă în substanțele vaporizate sau este vorba de toxinele eliberate de materialele utilizate pentru fabricarea dispozitivelor electronice.

Inițial s-a avut în vedere posibilitatea ca plămânii pacienţilor să fi fost intoxicaţi de uleiurile folosite la inhalare, precum THC sau vitamina E acetat – utilizată uneori pentru a dilua THC.

Dr.Larsen susţine că specialiştii de la Mayo nu au identificat urme de ulei acumulat în ţesutul pulmonar, în schimb, au fost găsite multe celule ale sistemului imunitar numite macrofage pe care le-a descris ca având ”un aspect fragil, spongios, caracteristic arsurilor chimice“.

”Probabil că este nevoie să privim mult mai de aproape compuşii chimici şi nu doar uleiurile, ci substanțele chimice constituente ca să ne dăm seama care produc leziuni“. Specialistul a adăugat că pacienţii cu boli pulmonare determinate de ţigările electronice au ţesuturi distruse pe tot traseul căilor respiratorii până în plămâni.

Plămânii afectaţi nu mai funcţionează cum trebuie şi deşi încearcă să se repare singuri, nu reuşesc, mai spune dr. Larsen, adăugând că atât căile respiratorii, cât şi plămânii acestor pacienţi arată ca şi cum ar fi puternic ”arşi“.

Şi, deşi sunt conectaţi la aparate de respirat, unii dintre ei nu-şi vor reveni niciodată, mai spune specialistul. „Vor muri“. El a adăugat că este prea devreme pentru a se putea şti care dintre supravieţuitori se va recupera complet. „Ţinând cont de severitatea leziunilor, vom vedea, cel puţin în unele cazuri nu aş fi surprins dacă oamenii ar rămâne cu probleme respiratoriii cronice în urma acestei experienţe. Unii par să se recupereze. Nu cred că putem să ştim care vor fi consecinţele pe termen lung“, a mai spus dr. Larsen. 

Două dintre cazurile incluse în raportul Mayo Clinic au apărut înainte de 2019. Dr. Larsen crede că problemele au apărut în urmă cu mai mult timp, ani poate, dar cazurile au fost răzleţe, iar cauza nu a fost determinată.

De decenii, medicii i-au întrebat pe pacienţii lor dacă au la active o istorie de fumat ţigarete tradiţionale, dar numai de curând au început să întrebe şi de ţigările electronice. ”Acum, că am devenit conştienţi cred că vom vedea din ce în ce mai des astfel de cazuri şi mai multe riscuri decât am crezut iniţial“.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat ţigările electronice „fără doar şi poate nocive“ şi a făcut apel la guvernele lumii să reglementeze situaţia acestor produse. Ţigările electronice au cunoscut în ultimul timp un succes fulminant mai ales în rândul tinerilor, care au devenit dependenţi de nicotina din ele, notează businessinsider.fr.

Şi, în timp ce în SUA numărul deceselor care au legătură cu fumatul de ţigări electronice creşte, autorităţile sanitare din Franţa – unde aceste dispozitive pot fi cumpărate de orice persoană majoră – împreună cu medici pneumologi, au decis elaboreze un instrument de supraveghere mai atentă a cazurilor care ar putea avea legătură cu intoxicaţiile produse de ţigările electronice.

Până în prezent 30 de ţări interzic total sau parţial vânzarea şi utilizarea acestor dispozitive pe teritoriul lor. Printe ele, India, Argentina, Turcia, Thailanda, Brazilia, precum şi unele state din SUA.

În Australia, nicotina este considerată otravă, lichidele care o conţin neputând fi achiziţionate fără prescripţie medicală. În ciuda restricţiilor severe vizavi de tutun, tot mai mulţi adolescenţi nefumători sunt tentaţi de ţigările electronice, seduşi de aromele încântătoare şi de marketingul puternic, potrivit ABC. Cu siguranţă, unele din aceste produse conţin nicotină în mod ilegal.

În Japonia, ţigările electronice sunt permise, dar pentru produsele conţinând nicotină este nevoie de prescripţie medicală.

În Mexic, ţigările electronice sunt permise, dar nu în public. În Israel, este interzisă vânzarea ţigaretelor Juul care conţin mai mult de 20 de miligrame de nicotină la mililitru. În Elveţia, produsele cu nicotină au fost interzise vreme îndelungată, dar din aprilie 2018 sunt autorizate.

Leave a Comment