3dots.ro

BBC. Adolescentă de 13 ani, vindecată de cancer cu ajutorul unui tratament revoluționar: Sunt recunoscătoare că sunt aici, acum!

BBC. Adolescentă de 13 ani, vindecată de cancer cu ajutorul unui tratament revoluționar: Sunt recunoscătoare că sunt aici, acum!

O adolescentă din Marea Britanie a fost vindecată de cancer, pe care medicii îl declaraseră incurabil, după prima utilizare a unui nou tip de medicament revoluționar, scrie BBC.

Niciun alt tratament nu a funcționat în cazul Alyssei, care fusese diagnosticată cu leucemie

Alyssa are 13 ani și este din Leicester, Marea Britanie, Ea a fost diagnosticată cu leucemie acută limfoblastică cu celule T în luna mai 2021.

Celulele T ar trebui să fie gardienii organismului, dar pentru Alyssa acestea deveniseră periculoase.

Cancerul avea o manifestare agresivă, pentru organismul Alyssei, celulele T, cele care ar fi trebuit să-l apere, deveniseră periculoase.

Tratamentul prin chimioterapie și apoi un transplant de măduvă osoasă nu au reușit să oprească dezvoltarea celulelor cancerigene din corpul ei. 

”În cele din urmă aș fi murit”, a spus Alyssa. Mama ei, Kiona, a relatat jurnaliștilor că se temea că sărbătorile de Crăciun ar fi putut fi ”ultimul nostru moment cu ea” și că ”a plâns pur și simplu” la cea de-a 13-a aniversare a fiicei sale, în luna ianuarie.

Ceea ce s-a întâmplat în continuare în cazul Alyssei ar fi fost de neconceput cu doar câțiva ani în urmă și a devenit posibil datorită progreselor incredibile în domeniul geneticii.

O echipă medicală de la Great Ormond Street a folosit o tehnologie numită ”editare de bază”, care a fost inventată în urmă cu doar șase ani.

Tehnologia permite oamenilor de știință să mărească o parte precisă a codului genetic și apoi să modifice structura moleculară a unei singure baze, transformând-o și schimbând instrucțiunile genetice.

Echipa de specialiști a folosit acest instrument pentru a crea un nou tip de celule T capabile să vâneze și să ucidă celulele T canceroase ale Alyssei.

În acest scop au folosit celule T sănătoase prelevate de la un donator și au început să le modifice.

În timpul procedurii, Alyssa a devenit vulnerabilă la infecții, deoarece celulele T modificate genetic au atacat atât celulele T canceroase din corpul ei, cât și pe cele care o protejează de boli.

După o lună, Alyssa a intrat în remisie și a primit un al doilea transplant de măduvă osoasă pentru a-și reface sistemul imunitar.

”Pur și simplu înveți să apreciezi fiecare lucru mărunt. Sunt recunoscătoare că sunt aici, acum”, a spus Alyssa.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs