Tratamentul COVID-19 aplicat la Timișoara, dă rezultate: «Nu ştiu dacă am mai avut doi pacienţi intubaţi»

11 Mai 2020 | scris de Anita Raicu

La sfârșitul lunii aprilie, medicul Virgil Musta, coordonatorul secției COVID din Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, anunța, aplicarea unei noi scheme de tratament, cu anticoagulant și antiinflamator, astfel încât să fie redus numărul pacienților care ajung la terapie intensivă.

Tratamentul COVID-19 aplicat la Timișoara, dă rezultate: «Nu ştiu dacă am mai avut doi pacienţi intubaţi»
Doctorul Virgil Musta a declarat că tratamentul cu anticoagulant dă rezultate

Noua schemă de tratament, aplicată acum și la nivel național, a dat rezultate prin intrervenția medicamentoasă înainte ca boala provocată de virus să dezvolte forme grave.

”Noi am introdus în protocol ca toţi pacienţii cu COVID-19 în formă medie şi formă uşoară la pacienţi cu factori de risc să se introducă terapia profilactică de anticoagulare, iar la cei care sunt în forme severe de boală s-a introdus terapia curativă pe nişte criterii medicale pe care le-am trecut în ghidul nostru terapeutic. 

De trei săptămâni, toţi pacienţii urmează tratament anticoagulant conform ghidului nostru terapeutic.

Nu ştiu dacă am avut unul sau doi pacienţi intubaţi în toată această perioadă. Eu sigur nu am avut pe secţia mea. 

Aici este cheia. În momentul în care se declanşează acea cascadă de coagulare de multe ori este greu să mai faci ceva, se rostogoleşte bolovanul pornit. Ideea era să tratăm cât se poate de precoce. 

Am lucrat şi la ghidul naţional şi s-a acceptat acelaşi lucru: orice pacient simptomatic care se internează trebuie tratat cu anticoagulant. Eu m-am bazat pe studiile făcute în exterior, unde toată lumea spunea că are rezultate bune şi se recomanda acest lucru. 

Studiile au arătat că pacienţii care nu au beneficiat de aceste terapii prezentau tromboze la nivelul vaselor pulmonare şi a altor organe”, a explicat medicul Virgil Musta pentru cotidianul Adevărul, 

Doctorul Musta a mai precizat că pacienţii care urmează tratamente anticoagulante pentru boala pe care o au, cum sunt cardiacii, trebuie să îşi ia în continuare tratamentul. 

”Orice alt tratament pe care pacienţii îl iau trebuie continuat pentru că acea boală trebuie să fie echilibrată. În momentul în care nu îşi iau tratamentul se dezechilibrează şi riscul este mai mare în cazul infecţiei cu coroanvirus”.


CLICK - Follow us on Google News