BBC. Profesor la Cambridge, despre noua tulpină: Virusul ar putea fi pe drumul către evitarea vaccinului

21 Dec 2020 | scris de Ioana Tomozei

Ravi Gupta, profesor de microbiologie clinică la Universitatea din Cambridge, afirmă, într-un articol publicat de BBC, că noua tulpină a SARS-CoV-2 ar putea deveni o încercare a virusului de a evita efectul vaccinării.

BBC. Profesor la Cambridge, despre noua tulpină: Virusul ar putea fi pe drumul către evitarea vaccinului

“Acest virus ar putea fi pe o cale prin care încearcă să evite vaccinul, a făcut primii pași în acest sens”, spune Gupta, în articolul citat.

”Dacă va avea mai multe mutații, ar trebui să ne îngrijorăm”, a adăugat profesorul Ravi Gupta.

Potrivit moment, vaccinarea va funcționa ”aproape sigur”, și împotriva noii tulpini.

”Toate cele trei variante de vaccin dezvoltă un răspuns imun împotriva variantei existente.

Vaccinurile antrenează sistemul imunitar pentru a ataca mai multe părți diferite ale virusului, astfel încât, chiar dacă o parte a virusului a suferit o mutație, vaccinurile ar trebui să funcționeze în continuare”, afirmă autorii articolului.

 

De ce cauzează îngrijorare noua variantă a coronavirusului?

- înlocuiește rapid alte versiuni ale virusului

- are mutații care afectează o parte a virusului care ar putea fi importantă

- unele dintre aceste mutații au arătat deja în laborator că pot crește capacitatea virusului de a infecta celulele.

Toate acestea se reunesc pentru a construi un caz pentru un virus care se poate răspândi mai ușor.

Cu toate acestea, nu avem o certitudine absolută. Noile tulpini pot deveni mai frecvente pur și simplu prin a fi la locul potrivit la momentul potrivit – cum ar fi în Londra, care a avut doar restricții de nivelul doi până de curând.

Recenta tulpină virală din Anglia indică faptul că virusul continuă să se adapteze pentru a provoca un număr cât mai mare de infecții.

”Acest virus are capacitatea de a genera mutații care să nu fie controlate de vaccinurile existente”, concluzionează prof. David Robertson, de la University of Glasgow.

Această posibilitate va pune epidemia de SARS-Cov2 în aceeași situație ca și cele provocate de virusurile gripale, care au nevoie să fie împrospătate în mod regulat. 

Din fericire, vaccinurile împotriva coronavirusului sunt extrem de ușor de reconfigurat în funcție de evoluția virusului.

That would put us in a position similar to flu, where the vaccines need to be regularly updated. Fortunately the vaccines we have are very easy to tweak.


CLICK - Follow us on Google News