Ce se întâmpla dacă Omicron confirmă cel mai sumbru scenariu. Dr. Adrian Marinescu: Ajungem din nou în punctul zero al pandemiei. Toată lumea va fi vulnerabilă

Mutația Omicron suferită de coronavirus stârnește agitație în întreaga lume. Unele țări, precum Israel, se pregătesc să instituie carantină generală, Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americiii anulează zborurile din și spre sudul Africii, în timp ce România anunță și ea primele măsuri de prevenție.

În acest timp, producătorii vaccinurilor COVID analizează noua mutație, urmând, în cazul în care se dovedește a fi necesar, să adapteze un rapel pentru noua variantă. Primele rezultate sunt așteptate în două săptămâni, au anunțat specialiștii de la Moderna și Pfizer/BionTech.

Medicul Adrian Marinescu, director medical al Institutului Național pentru Boli Infecțioase ”Matei Balș” din București, consideră că deși noua tulpină provoacă îngrijoare, lumea nu trebuie să se panicheze până când nu sunt validate toate datele legate de noua tulpină COVID, iar în acest timp să ia măsuri pentru a se pregăti pentru orice scenariu.

Ce ar însemna se vor confirma cele mai sumbre așteptări în legătură cu noua tulpină? Și anume că Omicron poate ocoli răspunsul oferit de vaccinuri, dar și de trecerea prin boală și este și mai contagioasă decât Delta. 

”Dacă anticorpii apăruți după trecerea prin boală sau după vaccinare nu mai asigură protecție suficientă în fața noii mutații a virusului COVID atunci, practic, ajungem din nou în punctul zero al pandemiei, când toată lumea va fi vulnerabilă.

Vom avea mulți mai mulți bolnavi, multe cazuri severe, multe victime”, a declarat  medicul Adrian Marinescu.

Medicul infecționist este de părere că este totuși prea devreme pentru a vorbi despre scenariul cel mai sumbru. 

”Omicron prezintă multe mutații la proteina spike, iar vaccinurile actuale au fost legate tocmai de aceasta. Dar, în prezent, sunt în teste și alte tipuri de vaccinuri, deci nu putem fi chiar în situația de la începutul pandemiei”, precizează dr. Adrian Marinescu.

Din punctul său de vedere numai timpul ne va arăta cum va evolua pandemia de acum încolo.

”Trebuie să așteptăm analizele specialiștilor asupra noii mutații sud-africane. Au mai fost depistate tulpini care au provocat îngrijorare, dar care nu s-au răspândit, s-au consumat limitat”, afirmă dr. Adrian Marinescu

Infecționistul consideră că până la obținerea tuturor răspunsurilor legate de Omicron toată lumea ar trebui să folosească timpul rămas pentru prevenire și pregătire.