Vaccinul antigripal nu oferă suficientă protecție împotriva unei tulpini ce îmbolnăvește în special copiii

22 Ian 2020 | scris de Anita Raicu

Dr. Anthony Fauci, director al Institutului Național al Alergiilor și Bolilor Infecțioase din SUA afirmă că vaccinul antigripal din acest an oferă suficientă protecție împotriva tulpinii unui virus care poate produce afecțiuni destul de grave în cazul copiilor, informează CNN

Vaccinul antigripal nu oferă suficientă protecție împotriva unei tulpini ce îmbolnăvește în special copiii

”Vaccinul antigripal nu acoperă suficient tulpina B/Victoria. Nu este o eroare gravă, dar nu există o protecție foarte eficace împotriva acestei tulpini”, declară dr. Fauci.

Conform datelor furnizate de Centrul de Control al Bolilor din SUA, vaccinul acoperă o posibilă infecție cu tulpina B/Victoria doar în proporție de 56%. Cum printre cei mai expuși contaminării cu această tulpină virală gripară sunt copiii, asta înseamnă că în cazul în care micuții sunt expuși virusului există doar 56% șanse de a fi protejați împotriva infectării.

Dr. Fauci spune că deși protecția împotriva tulpinei este mai slabă, vaccinul va împiedica dezvoltarea unor complicații care să pună în pericol viața copilului.

În plus, vaccinul are rolul de a proteja împotriva altor tulpini de viruși ce prezintă un pericol de infectare, cum ar fi de exemplu tulpina H1N1, impotriva căruia asigură o protecție perfectă.

Deficiențe de acoperire ale unor tulpini virale nu sunt neobișnuite, se produc în fiecare an și, oricum, despre eficacitatea unui vaccin antigripal se poate vorbi doar la sfârșitul sezonului de îmbolnăviri.

De exemplu, în acest sezon, vaccinul antigripal are o eficiență de doar 34% în cazul tulpinei H3N2, dar acest aspect este mai puțin important pentru că aceasta tulpină nu se manifestă epidemic.

Oamenii de știință încearcă să găsească formula cea mai eficace a vaccinului împotriva tulpinilor de virus care produc îmbolnăviri, dar procesul este destul de dificil. În fiecare primăvară, ei încearcă să prevadă care sunt tulpinile care vor fi mai active în timpul sezonului de îmbolnăviri, începând cu luna octombrie, dar, cu o oarecare larghețe, se poate spune că rezultatul ține și de intuiție.

Dr. Fauci a făcut un apel la mărirea eforturilor în cadrul cercetărilor pentru identificarea unui vaccin antigripal universal, care să fie eficient împotrivă oricăror tulpini de viruși de-a lungul mai multor sezoane de îmbolnăviri.


CLICK - Follow us on Google News