Experţii avertizează: Există persoane pentru care vaccinul COVID-19 ar putea fi ineficient

22 Dec 2020 | scris de Ioana Tomozei

Din păcate, cei care şi-au neglijat sănătatea, sistematic, de ani buni, riscă să fie expuşi în continuare în faţa noului coronavirus, chiar şi după ce se vor vaccina.

Experţii avertizează: Există persoane pentru care vaccinul COVID-19 ar putea fi ineficient

Oamenii de ştiinţă au descoperit că, în cazul persoanelor care suferă de obezitate, sistemul imunitar se află într-o stare atât de precară, încât nici măcar vaccinul pentru COVID-19 nu-l poate întări, aşa cum trebuie, în vederea combaterii noului coronavirus.

”Obezitatea ne afectează sistemul imunitar din mai multe direcţii şi dereglează răspunsul acestuia.

Tocmai de aceea, din cauza acestui sistem imunitar deficitar, şi efectele vaccinului pentru COVID-19 pot fi foarte diferite la o persoană obeză, comparativ cu cineva care nu suferă de această boală“, avertizează dr. Rajat Madan, expert în boli infecţioase.

Faptul că vaccinul pentru COVID-19 poate fi ineficient în cazul persoanelor obeze nu e o surpriză pentru comunitatea medicală.

Lucrurile au stat exact la fel, şi în cazul vaccinurilor împotriva gripei, tetanosului şi a hepatitei B, care s-au dovedit a fi mai puţin eficiente, în cazul persoanelor cu multe kilograme în plus.

Profesorul Shenggen Fan a explicat şi el pentru Telegraph de ce persoanele obeze pot fi expuşe, în continuare, în faţa COVID-19.

”Studiile au arătat că sistemul lor imunitar e afectat grav, din cauza obezităţii şi, drept urmare, nu poate beneficia de o imunitate indusă prin vaccinare pentru COVID-19“, a spus Fan.

O explicaţie şi mai detaliată a venit din partea Kaiser Family Foundation.:

”Un sistem imunitar sănătos ştie cum să pornească şi să oprească inflamarea, în funcţie de nevoile organismului. Altfel spus, trimite globulele albe şi proteinele pentru a combate infecţia.

n vaccin, în esenţă, declanşează acest răspuns prin inflamare. Dar testele de sânge efectuate în cazul persoanelor obeze au arătat că, din păcate, ei suferă de o stare de inflamare cronică. Practic, la ei, această inflamare nu dispare niciodată“.
 
Altfel spus, în cazul celor care suferă de obezitate, vaccinul pentru COVID-19 poate să nu oferă protecţia necesară. Asta nu înseamnă că aceste persoane ar trebui să renunţe la vaccinare împotriva COVID-19. Din contră!

În schimb, aşa cum a subliniat şi profesorul Shenggen Fan, cei care au multe kilograme peste greutatea normală ar trebui să-şi schimbe drastic stilul de viaţă.
 
În ce constă această schimbare? În evadarea din stilul de viaţă sedentar pe care îl duc şi schimbarea radicală a regimului alimentar. Primul pas se poate face simplu: prin sport, prin mişcare zilnică şi prin efectuarea unor exerciţii fizice, în mod constant.


CLICK - Follow us on Google News